PRÁCE 🧰

Lotus Evija je první elektrický hypersport z Británie

18. 7. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Až neuvěřitelné parametry slibuje Lotus u svého prvního (ale o to odvážnějšího) elektromobilu. Jeho výroba bude omezena na 130 kusů.

Lotus Evija - elektrický hypersport z Británie

Cena? 38 milionů korun

Má to být nejen nejvýkonnější elektromobil na planetě, ale zároveň i nejvýkonnější sériově vyráběný automobil vůbec. Tomu bude odpovídat i cena, která by měla začínat na v přepočtu 38 milionech korun. A co za ty peníze kupující dostane?

Lotus Evija - elektrický hypersport z Británie

Začněme výkonem, který má být 1973 koní, což je vskutku vysoká hodnota. Bohužel je nad možnosti dnešních pneumatik přenést tak brutální výkon v plné šíři na vozovku a tak bude mít akcelerace z nuly na 100 km/h obligátní hodnotu "pod tři sekundy". Dál už je to zajímavější, protože na dvoustovku s řidič dostane za další tři sekundy a na třístovku to trvá další tři. O Lotusu Evija se tedy dá říci, že co tři sekundy, to stovka nahoru.

Zadek Lotusu Evija - design v první řadě

Každé kolo má svůj motor

Za takto brutálními parametry stojí čtyři elektromotory, každý bude pohánět jedno kolo. Akumulátor bude mít kapacitu 70 kWh. Co je obzvlášť zajímavé, je dobíjení. To má být možné výkonem až 800 kW a má trvat 9 minut. Bohužel v současné době neexistují dobíjecí stanice, které by takový výkon zvládly. Dojezd má být 400 kilometrů, samozřejmě za předpokladu, že řidič nebude využívat plný výkonový potenciál vozu.

Lotus Evija - elektrický hypersport z Británie

Ve světle těchto parametrů tak zní laserové světlomety nebo kamery namísto zpětných zrcátek, jako samozřejmost. Hmotnost Lotusu Evija má být 1680 kilogramů a nepřekvapí ani odvážné tvary a propracovaná aerodynamika s aktivními prvky.

Moderní interiér hypersportu Lotus Evija

Zdroj médií: lotus.

Podobné články