PRÁCE 🧰

Levné letní pneumatiky

1. 12. 2019 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Částka, kterou dáte za sadu letních pneumatik, vám nutně nemusí udělat díru do rozpočtu. Některé modely letních pneu pořídíte levně.

Levné letní pneumatiky

Články na téma levné letní pneumatiky:

  1. Levné letní pneumatiky - právě čtete
  2. Nejlevnější letní pneu
  3. Levné letní pneu - jsou dostatečně kvalitní?
  4. Koupě levných pneu v roce 2024 - již brzy

Letní pneumatiky by měly vykazovat skvělé jízdní vlastnosti na suché i mokré vozovce. V letních měsících může teplota vozovky vystoupat do vysokých čísel. I v těchto podmínkách by pneumatiky měly být výborně ovladatelné a udržovat si krátkou brzdnou dráhu.

To samé platí i na mokré vozovce. Při prudších deštích hrozí riziko aquaplaningu. To můžete výběrem správných pneu do značné míry eliminovat. Důležitá je hlavně hloubka dezénu, ale i design vzorku hraje svoji roli. Minimální hloubka daná zákonem je u letních pneumatik 1,6 mm. Čím hlubší vzorek ale bude, tím lépe bude masu vody odvádět.

Levné letní pneumatiky

Sadu letních pneumatik můžete pořídit už za částky pohybující se v nižších jednotkách tisíc. Některé pneu můžete koupit do 500 korun za kus. Pojďme si říct, které modely patří mezi levné letní pneu.

  • Maxxis MA 510N 135/70 R15 70T

Tyto letní pneumatiky pořídíte levně, do 500 korun za jeden kus. Nicméně musíte počítat s tím, že valivý odpor je dle energetického štítku na šestém nejhorším stupni ze sedmi možných. Kvůli tomu stoupne spotřeba vozu. Vykazují ale dobrou přilnavost na mokré vozovce a uspokojivou hlučnost.

  • BARUM Brillantis 2 (DOT17) 165/65 R13 77T

Pneumatiky Barum Brillantis se řadí mezi levné letní gumy. Mají o stupeň lepší valivý odpor než výše jmenovaný model. Vykazují ale horší přilnavost na mokré silnici. Hlučnost obou modelů je srovnatelná.

  • Pirelli SCORPION ATR 205/80 R16 104T

Levné letní gumy nabízí i firma Pirelli. Pneu Scorpion pořídíte do pětistovky za kus. Připravit se ale musíte na průměrný valivý odpor. Přilnavost k mokré vozovce a hlučnost se pohybuje ve středních hodnotách.

Jedny z nejlevnějších letních pneu na trhu s dopravou zdarma

Proč si (ne)pořídit levné letní pneumatiky

Letní pneumatiky byste měli pečlivě vybírat. I v případě, že hledáte levnou variantu, měli byste stále myslet na kvalitu materiálu a zpracování. Pokud zvolíte ten nejlevnější model bez ohledu na výkon, musíte počítat s tím, že váš vůz bude mít vyšší spotřebu a jeho jízdní vlastnosti mohou být horší. Jedná se i o tak zásadní věci jako je délka brzdné dráhy nebo ovladatelnost vozidla na mokré vozovce. To může mít zásadní vliv na váš bezpečný pohyb po silnici. Tyto věci byste měli mít na mysli, až budete vybírat levné letní pneumatiky.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články