PRÁCE 🧰

Letní pneumatiky s ideálním poměrem cena/výkon

10. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Čeká vás v blízké době nákup nových pneumatik? Do úvahy připadají i gumy od značek z takzvané střední třídy, které mohou být pro řadu motoristů ideální variantou. Jedná se třeba o Hankook, Firestone, Fulda nebo Kumho.

Letní pneumatiky ze střední třídy

Články na téma třídy pneumatik:

  1. Pro koho jsou vhodné pneumatiky ekonomické třídy
  2. Pro koho jsou vhodné pneumatiky střední třídy
  3. Pro koho jsou vhodné pneumatiky vyšší třídy
  4. Rozdíly v rámci tříd značek pneumatik
  5. Letní pneumatiky ze střední třídy - právě čtete
  6. Ekonomická třída pneumatik
  7. Celoroční pneumatiky z ekonomické třídy 2024 - již brzy
  8. Prémiové značky pneumatik - již brzy

Na trhu je k dispozici celá řada pneumatik, které se od sebe v mnohých faktorech odlišují. Mezi ty nejdůležitější se řadí bezesporu i cena, díky které je mimo jiné možné jednotlivé značky pneumatik dělit na několik tříd. V tomto ohledu se jedná o třídu ekonomickou, střední a prémiovou.

Při pohledu do praxe je patrné, že motoristé často mají v případě koupě nových pneumatik tendenci volit mezi dvěma extrémy, a tedy mezi ekonomickou a prémiovou třídou, v jejichž případě jsou cenové rozdíly nejmarkantnější. Tu střední přitom mnohdy opomíjejí.

Přitom právě nové pneumatiky od značky střední třídy mohou být pro většinu tuzemských motoristů kompromismem, který právě oni hledají. Oproti ekonomické variantě jsou sice o pár stovek dražší, na druhou stranu ale platí, že tento mírný cenový příplatek se i podle nezávisle provedených testů propisuje do konečného chování gumy na silnici, a to zejména pak do bezpečnosti pneumatiky na mokré i suché vozovce.

Často jde o součást většího koncernu

Mezi typické značky pneumatik střední třídy se v dnešní době na evropském trhu řadí zejména Kumho, Hankook, Firestone (koncern Bridgestone) nebo Fulda (koncern Goodyear).

Pro tyto značky téměř veskrz platí, že se řadí pod některý z větších koncernů, který působí na globálním trhu již několik desítek let. Díky tomu se na výrobu těchto značek pneumatik střední třídy často využívají technologie, které se v minulosti osvědčily. Zavedený koncern je tedy v případě pneumatik ze střední třídy zárukou kvality i jistoty, kterou by řidiči neměli opomíjet.

Koncern, do kterého se konkrétní značka ze střední třídy řadí, vychází při stanovování konečných cen pneumatik hned z několika faktorů. Do cenotvorby se mimo jiné promítá i příplatek za punc prémiovosti, který se však značek, jako je Fulda či Firestone, přímo zatím netýká. Vedení koncernu to samozřejmě dobře ví, a proto se ostatním značkám a výrobcům na trhu snaží konkurovat cenou, která je v porovnání s prémiovými značkami jako je kupříkladu Bridgestone nižší. Přitom je ale samotná kvalita těchto gum velmi často srovnatelná.

Pro značky střední třídy také často platí, že koncern se je v minulosti rozhodl ovládnout i z důvodu regionálního významu. To v praxi znamená, že původní značce se na některém z místních či regionálních trhů podařilo v průběhu své historie vybudovat jméno i základnu věrných zákazníků. Koncern pak takovou značku z těchto důvodů zakoupil a snaží se ji nyní už pod svými křídly rozvíjet dál. Přitom do praxe aplikuje technologie i postupy, které se v průběhu jeho existence osvědčily jemu.

Solidní spotřeba i celková životnost

Od ekonomické třídy se ta střední odlišuje zejména tím, že výrobci do samotné výroby mnohdy více investovali. Používají se tedy o něco kvalitnější materiály. I mnohé testy v minulosti ukázaly, že tyto zvýšené náklady se v praxi projevují kvalitnějšími dosaženými výsledky z hlediska bezpečnosti, spotřeby i třeba životnosti, z čehož tedy v konečném důsledku může těžit i řidič.

Platí, že pneumatiky střední třídy jsou v praxi ideální pro řidiče, kteří ročně najezdí pár tisíc kilometrů a pohybují se zejména ve městech. Občas se však vydají třeba na dovolenou s rodinou do zahraničí, kvůli čemuž má následně konečný roční nájezd nakonec vyšší než řidič, který s autem jezdí jen pár kilometrů za den na nákup či do práce. Jedná se tedy o takový zlatý střed, který může být pro mnoho řidičů vítanou volbou a alternativou.

Letní pneu s výborným poměrem cena/výkon

Zdroj info: oponeo.co.uk.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články