PRÁCE 🧰

Parkovací kamera: Co je v nabídce?

21. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V minulosti jste si mysleli, že parkovací kamera je ve specifikaci auta zbytečnost? Nebo vás už při couvání nebaví řídit se zrcátky? Pak nejjednodušší co můžete udělat, je, koupit si dodatečně ke svému autu parkovací kameru. Jaké možnosti máte?

Parkovací kamera a její koupě

Články na téma parkovací kamera:

  1. Parkovací kamera a její koupě - právě čtete
  2. Zapojení parkovací kamery, jak na to?

Couvání je s parkovací kamerou snadnější

Parkovací senzory, ale zároveň i parkovací kamera jsou velkým pomocníkem při couvání. Přestože by člověk neměl zas tolik důvěřovat udávané vzdálenosti, kterou obrazovka zobrazuje. Ne vždy se jedná totiž o skutečné údaje - mohou být zkreslené. Kromě zadní parkovací kamery můžete narazit na tu přední, nebo i univerzální.

Couvací kamera se vždy umisťuje na zadní část vozu - ve většině případů doprostřed nad poznávací značku. Tam má možnost zaznamenat široký obraz až 170°. Přeci jen řidiči velkých aut to mají těžší při couvání, a zvláště ti, kteří mají zaslepená zadní okna.

Při testování Peugeota Partnera se nám zadní parkovací kamera velmi hodila. Všechno bylo o něco bezpečnější, než se spoléhat pouze na zrcátka.

Parkovací kamera a její umístění

Nejčastěji se lidé snaží o to, aby parkovací kamera nebyla moc vidět, a tak v případě té přední se montuje například do znaku automobilky nebo co se týká zadní části, tak je to například do nárazníku nebo nad SPZ. Jak správně namontovat parkovací kameru si povíme v dalším článku.

Bezdrátová parkovací kamera nebo s drátem

Promýšlením, kam parkovací kameru umístit, to samozřejmě nekončí. Dalším důležitým bodem je, jestli chcete obraz promítat bezdrátově, tedy pomocí WiFi připojení anebo zůstat u klasiky, tedy propojení přes kabel.

Propojení pomocí WiFi signálu se často využívá u velkých užitkových aut, na která se montují poněkud větší parkovací kamery - tedy nejedná se o žádnou kosmetickou úpravu, ale o věc, která je vidět. Nicméně nemusíte si zoufat, protože v dnešní době je možné pořídit na bezdrátový přenos i ultra neviditelnou parkovací kameru na vaše osobní auto.

Tu snadno zabudujete, kam chcete a nikdo si ničeho ani nevšimne. Záběr z venku se pak promítá na obrazovku umístěnou ve voze. Montáž bezdrátového připojení parkovací kamery zvládne i laik. Stejně tak se k tomuto způsobu přistupuje, když je kabelová montáž ve voze příliš náročná nebo nemožná. Je třeba ale počítat s tím, že WiFi přenos může něco rušit.

Co se týká kabelového propojení, tak si připravte pořádně pevné nervy, protože ne vždy je způsob nainstalování jednoduchý. Ve většině případů se tak přistupuje k tomu, aby takové propojení zajistili pracovníci autoservisu. Počítejte s dalšími finančními náklady za práci automechanika. Nedoporučuje se, aby se do montování parkovací kamery pustil laik, protože se kabely musí natáhnout přes celou karoserii až k obrazovce.

Kam se promítá obraz parkovací kamery

Jsou dvě možnosti, buď se vám obraz parkovací kamery promítne vždy na obrazovku zabudovaného dotykového displeje do palubní desky. V takovém případě mohou být už z výroby tyto barevné LCD plochy připraveny na pozdější připojení parkovací - couvací kamery.

Druhou možností je dodatečná obrazovka, kterou si v interiéru auta přiděláte, kam budete potřebovat, ale samozřejmě tak, aby nepřekážela ve výhledu ven.

Parkovací kamera a výběr v obchodech

V kamenných obchodech, ale i v internetových eshopech, můžete nalézt nespočet parkovacích kamer a jejich příslušenství. Pokud stále nevíte, po čem sáhnout, pak není od věci, abyste si přečetli recenze ostatních uživatelů a udělali si seznam parkovacích kamer, které se vám líbí a samozřejmě zapátrali po výhodách a nevýhodách vybraných parkovacích kamer. Určitě bychom se ale vyvarovali levným čínským produktům, které lákají na svou nízkou cenu.

Při rozhodování byste měli zohlednit i kvalitu obrazu, formát zobrazení (normální nebo zrcadlový), infračervené zobrazení (hodí se zejména ve tmě a šeru), design parkovací kamery a nebo také úhel pohledu.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články