PRÁCE 🧰

Nevíte, jakou si pořídit kameru do auta? Poradíme vám

14. 8. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

S tím, co se občas děje na silnicích, by člověk neměl váhat a sáhnout po dobré autokameře. Jenže, jak se v nabídce kamer do auta vyznat a jakou vzít? Dnes vám poradíme, na jaké parametry byste si při výběru "černé skříňky" měli zaměřit a na co si dát naopak pozor.

Tipy a rady, jak vybrat kameru do auta

Články na téma výběr kamery do auta:

  1. Test kamer do auta, která je ta nejlepší?
  2. Nejlepší kamera do auta za rozumnou cenu
  3. Tipy a rady, jak vybrat kameru do auta - právě čtete
  4. Poradíme, jak vybrat autokameru

Kamery do auta a zákon

Nezapomeňte, že v některých zahraničních státech je užívání autokamery zakázané - například Rakousko nebo Portugalsko. To neplatí v Čechách, kde ale autokamera musí splňovat určité náležitosti, jako je například to, že nesmí řidiči bránit ve výhledu (za to je pokuta 2000 korun) ani ohrožovat řidiče. Nejčastěji se tak kamera připevňuje za zpětné zrcátko nebo nad palubní desku v oblasti spolujezdce.

Se sdílením záznamů z kamery si dávejte také pozor, neboť všechny tváře a SPZ, které zachytí, podléhají zákonu o ochraně osobních údajů. Pokud chcete něco sdílet na sociálních sítích, pak raději obličeje a poznávací značky rozmažte, ať si nezaděláte zbytečně na problémy.

Autokamera a hlavní výhody

Koupí autokamery si pořídíte neocenitelného společníka na cesty, který pomůže v případě dopravní nehody jako svědek vaší neviny - pokud tedy jste nevinný. To, co je natočeno, může být považováno za důkazní materiál, a to především v takových situacích, kdy je těžké dokázat kdo za co může. Kamera do auta může zachytit i třeba jízdu na závodním okruhu. Jindy pomůže odhalit vandala, který se ochomýtal kolem vašeho vozu a něco s ním provedl.

Na druhou stranu byste měli počítat s tím, že autokamera může být lákavý předmět pro krádež. Takových případů moc není, kdy by zloděj šel vyloženě jen po kameře v autě - hlavně pokud ji nemáte na čelním skle umístěnou jako pěst na oko.

Nevíte, jakou si pořídit kameru do auta? Poradíme vám

Kvalita videozáznamu kamery do auta

Ještě než autokameru koupíte, měli byste si uvědomit, jak moc kvalitní chcete záznam mít a na jaké účely jej budete používat. Pozor si dejte na to, aby záznam nebyl znehodnocen slunečními paprsky - to může být problém u levnějších strojů, nicméně ty dražší mají na čočce filtr.

Co se týká obrazu, tak jednoduše lze říct, že čím vyšší bude hodnota pixelů - neboli rozlišení, tím kvalitnější bude výstup z autokamery.

K tomu se váže ale i to, že čím bude lepší výstup, tím bude zabírat větší místo na paměťové kartě, a tak se může stát, že se vám místo v úložišti zaplní mnohem dřív. V takových případech se vyplatí investovat do pořádně objemné paměťové karty a bude po problému. Například na 128GB paměťovou kartu se vejde zhruba 30 hodin nahrávání Full HD obrazu. V případě jen HD obrazu je to až 56 hodin.

Obecně se tak doporučuje, aby výstup z autokamery měl minimálně Full HD 1080p, aby z obrazu byla snadno rozpoznatelná značka - v případě potřeby. Stejně tak se doporučuje, aby měla kamera do auta alespoň úhel záběru 130 stupňů - tak alespoň zachytí vše důležité v zorném poli řidiče, tedy i situace u krajnice nebo chodníku. Ovšem více jak 150 stupňů neberte, protože by se snadno mohl dostavit efekt rybího oka a spolu s tím i deformita obrazu.

Kamera do auta a její funkce

Některé autokamery umožňují detekci rychlostních radarů, což se hodí zejména pro řidiče, kteří neradi sundávají nohu z plynu. V jiných kamerách se může ukazovat stav tachometru, tedy povolená rychlost a rychlost, kterou aktuálně jedete - nebo také kterou překračujete tu maximálně povolenou.

Důležitou funkcí, kterou by autokamera měla mít, je časová smyčka. V praxi to znamená, že jakmile se naplní paměť kamery do auta, nové údaje se zaznamenají místo těch starších a přehrají je.

Proces je automatický a pokud o nějaký časový úsek nechcete přijít, snadno jej zamknete. Jen si dejte pozor, pokud máte v autokameře malou paměť úložiště, abyste při smyčce nepřišli o důležitý záznam, který jste zapomněli uložit.

Hodí se, aby v autokameře byl i noční režim - tedy, aby kamera do auta měla možnost pořizovat záznam i za zhoršených světelných podmínek. Přeci jen v zimě padne tma velmi brzy a bez funkční autokamery by to mohl být problém. Výhodou je také možnost zapnutí Wi-Fi, kdy si snadno kameru do auta propojíte například s notebookem a stáhnete si požadovaný záznam do stroje. Samozřejmě, pokud autokamera tuto funkci nemá, můžete snadno použít pro propojení kabel.

Držák na kameru do auta

Každá autokamera by v balíčku měla obsahovat i držák, který se dá na sklo přidělat pomocí přísavky nebo lepítka. Pokud bude možnost, můžete se podívat i po magnetickém držáku, který velmi usnadní manipulaci, když nechcete kameru nechávat v autě a zároveň ji stále složitě odšroubovávat nebo připevňovat.

Jako poslední byste si měli dát také chvíli čas na výběr napájení kamery. Vybírat můžete ze dvou možností: akumulátor nebo připojení přes kabel do zásuvky auta.

V tomto případě opět platí známé, že čím větší akumulátor, tím lepší autokamera, protože déle vydrží zapnutá - bez nutnosti připojení do zásuvky, jenže se k tomu váže i fakt, že taková kamera do auta bude vždy větší a také samozřejmě dražší. Naproti tomu kabel má jednu velkou výhodu, a to takovou, že mu nevadí časté změny venkovních teplot. Má tak mnohem lepší a vyšší životnost než akumulátory. 

Výhodou bezesporu také je, pokud máte kameru napojenou na zásuvku v autě, že se automaticky sama zapne při nastartování. Nemusíte tedy stále myslet na to, že autokameru musíte pokaždé sami zapnout, protože, co když právě dnes ji ve spěchu zapomenete zapnout a zrovna se něco stane?

Zdroj médií: Depositphotos, Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články