PRÁCE 🧰

Jakým způsobem probíhá výkup ojetých aut

9. 12. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jedním z docela dobrých způsobů, jak se zbavit starého auta, je prodej firmě, která se zabývá odkupy vraků. Nese to s sebou i docela dobré výhody.

Výkup aut na náhradní díly

Samozřejmě si nepředstavujte žádné zázraky a hodného pána v saku, který vám za třicetileté auto vysype na stůl igelitku plnou peněz. Tahle služba, kterou u nás nabízí vícero firem je totiž určena spíš pro ty, kdo si nedělají iluze o výši zůstatkové hodnoty svého vozu a ze všeho nejvíc řeší, jak se ho zbavit a aspoň něco z toho mít.

Prodej levných ojetin totiž není žádný med, je to totiž kategorie lákající všemožné existence, takže do telefonu pak musí inzerující odmítat nabídky typu "dám vám za to tři tisíce hned", případně "nedal byste mi to na splátky po pětistovce?". Kdo někdy levné ojeté vozidlo prodával, tak tyhle věci zná a dobře ví, že je to často běh na delší trať vyžadující velké množství času a pevné nervy.

Jak probíhá výkup aut?

Firmy tento byznys provozující jsou někdy schopné vám orientační cenu auta sdělit po telefonu. Konkrétní částku se ale dozvíte až poté, co si pro vůz přijedou. Podle stavu vozidla, ale firmy vykupují i havarované auta. Auto si prohlédnou a pokud budete souhlasit s prodejem, vypíší potřebné dokumenty a částku jsou většinou schopni vyplatit na místě v hotovosti. Následně si auto naloží, odvezou a co se s ním děje dál už není vaše starost. Přepis řešit nemusíte, dostanete protokol o ekologické likvidaci, který je opatřen jedinečným IČPS kódem. Vyřazení auta z evidence provedete buď sami, nebo ho provede firma vůz likvidující.

Následně v zákonné lhůtě deseti dnů od převzetí vozidla firmou je třeba podat žádost o jeho vyřazení z evidence. Doklad o ekologické likvidaci bude zajímat také pojišťovnu, když budete auto odhlašovat z povinného ručení. Důrazně však trvejte na tom, že doklad chcete ihned, ještě než si vůz odvezou. Objevují se i firmy, které slíbí dodání dokladu později poštou. Což se ne vždy stane a člověk je potom tak trochu v administrativní pasti.

Jaké to má výhody?

Největším pozitivem je rychlost - jeden telefonát, domluvíte si termín, nachystáte si malý a velký technický průkaz a průkaz totožnosti. To je zhruba vše. Žádné focení do inzerce, žádné odepisování zájemcům a zvedání telefonu, žádná ztráta času s lidmi, kteří chtějí auto koupit nejlépe zadarmo a s plnou nádrží. Administrativně je to navíc jednodušší než přepis, navíc peníze máte v ruce hned a v hotovosti.

Super je, že firmy v tomto oboru podnikající obvykle vykoupí auto v jakémkoliv stavu. Ať už je bourané, stoprocentně pojízdné nebo i nepojízdné auto, klidně s prošlou STK. Je jim to jedno, akorát se to projeví na ceně, kterou za vůz dostanete.

Zdroj médií: Depositphotos.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články