PRÁCE 🧰

Jaké handsfree do auta? Co je v nabídce a co vybrat?

23. 10. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Volat za jízdy s telefonem v ruce zakazuje zákon. Moderní automobily jsou prakticky všechny vybaveny možností propojit si autorádio přes Bluetooth se smartphonem, což problém řeší. Jenže, co když se jedná třeba o starší vůz?

Vybíráme handsfree do auta

Dřív to bývala do značné míry móda. Každý správný podnikatel, manažer nebo zkrátka jenom ten, kdo hodně telefonoval, měl na uchu malé sluchátko s mikrofonem. Pak tohle trochu ustalo, protože se začala do aut montovat autorádia, která umožnila propojení přes Bluetooth. I tak ale má smysl pořád investovat do samostatného handsfree, například u ojetin nebo u aut, která nemají ve výbavě infotainment s možností Bluetooth.

Sluchátko do ucha

Asi "nejosobnější" forma toho, jak můžete volat bez telefonu v ruce. Zásadní výhodou je fakt, že konverzaci, tedy to, co vám říká druhá strana, neslyší nikdo jiný než vy. Druhým velkým pozitivem je možnost využívat handsfree neomezeně i mimo auto. Není tak problém pracovat oběma rukama (ať psát na počítači nebo třeba stavět příčku) a u toho vést telefonní hovor. Protože se tedy operační rádius neomezuje jen na interiér auta, využívají často sluchátko kurýři. Ta lepší zařízení dovedou nejen telefonovat, ale třeba i přehrávat hudbu nebo podcasty z telefonu.

Co si u Bluetooth handsfree do ucha ohlídat?

  • Výdrž - zásadní parametr, který určuje, jak často budete muset nabíjet. A znáte to, prostě nabíjet chcete co nejméně, protože každý přenos něčeho z auta a zpět znamená, že to s velkou pravděpodobností zapomenete buď doma nabité, nebo v autě vybité. Výdrž se udává jako doba hovoru, případně jako doba, kdy je zařízení v pohotovostním stavu, to znamená, že je propojené s telefonem a jen pasivně čeká na hovor.
  • Nabíjení - starší konektor je Micro USB, novější pak USB-C. Můžete-li volit, chtějte ten novější, už proto, že do zdířky vlastně nejde zasunout špatně. Bohužel, multifunkční Bluetooth handsfree s USB-C je naprosté minimum.
  • Ergonomie - velmi důležitý, ale naprosto subjektivní parametr. Chápeme, že těžko prodejce přesvědčíte, že si potřebujete vyzkoušet, jak sluchátko padne do/na ucho, ale přeci jen jsou tu určitá vodítka. Super věc je taková ta zahnutá sundávací a zastamdací tyčka, která zajišťuje, že sluchátko nedrží v uchu jen za silikonový nástavec. Další výhodu představuje několik variant samotných nástavců - tři velikosti obvykle zaručují, že alespoň jedna vám víceméně bude vyhovovat.
  • Bluetooth - tady koukejte především na to, jaký druh bezdrátového připojení výrobce udává. Kompatibilní by měly být víceméně všechny moderní telefony se všemi sluchátky. Ale třeba Bluetooth 4.0 je energeticky méně náročné než Bluetooth 3.0, takže tolik nevycucává baterii. Výrobci tady trochu ustrnuli a popravdě se moc nehrnou do vývoje, natož třeba do výroby handsfree s nejnovějších Bluetooth 5.0. Ale nebojte, pokud váš smartphone umí verzi 5.0, připojí se k němu bez problémů i handsfree s Bluetooth 3.0.
  • Vychytávky - tady do značné míry promlouvá i cena, ale je třeba fajn, když můžete jedno handsfree propojit se dvěma telefony zároveň nebo možnost propojení handsfree přes rádio. Taky se hodí odstranění šumu při volání, stejně jako třeba voděodolnost u některých dražších kousků.

Reproduktor na stínítko

Další možností, jak si zavolat, je reproduktor, který má zároveň i mikrofon a je možné ho umístit někam do interiéru nebo ideálně na stínítko. Má svou vlastní baterii a funguje v podstatě stejně jako sluchátko. Hovory už ale nejsou tak privátní a přenositelnost je rovněž o dost horší. Spousta řidičů ale nedá na toto řešení dopustit a oceňují, že nemusejí mít nic v/na uchu.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články