PRÁCE 🧰

Jaká značka auta je nejlepší - TOP 10 na světě

15. 3. 2021 5 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Automobilový průmysl je klíčovou součástí dnešní ekonomiky. Automobilky vyrábějí nejen osobní automobily, ale také nákladní vozy, dodávky, SUV a jiné. Mnoho automobilek se zaměřuje taktéž na motocykly, užitková vozidla, či vozy do terénu. Dnes se podíváme na 10 nejúspěšnějších automobilových značek z pohledu jejich celkového výdělku a úspěšnosti.

Webový portál investopedia.com sdílel údaje o nejvýdělečnějších automobilkách k datu 10. září. Tyto údaje získali z YCharts.com. Níže se podíváme podrobně na 10 největších automobilových společností podle 12 měsíčních tržeb. Tyto velké společnosti mají hlavní sídlo pouze v Japonsku, Německu a USA - ale náš seznam 10 nejlepších zahrnuje také jednu automobilku z Nizozemska a jednu z Jižní Koreje. 

10 nejlepších a nejvýdělečnějších značek 

Desátou příčku obsadila japonská nadnárodní automobilová společnost Nissan Motor Company, sídlící v samotném Japonsku. Automobilka designuje a vyrábí osobní vozidla, vysokozdvižné vozíky a dokonce i námořní vybavení. Pod automobilkou Nissan můžete nalézt například vozy Altima, Maxima, Sentra, Versa, Pathfinder, Rogue, Titan a taktéž elektromobil LEAF. Luxusní divizí společnosti je Infiniti. Společnost také nabízí finanční a leasingové služby. Nissan se pyšní roční tržbou 80,2 miliardy USD (1 773 141 800 000 korun). 

Deváté místo obsadila (Čechy v posledních letech oblíbená) značka Hyundai. Automobilka Hyundai je jihokorejský nadnárodní výrobce automobilů. Společnost navrhuje a vyrábí osobní automobily, nákladní vozy a taktéž užitková auta. Mezi známé modely vozidel patří Accent, Elantra, Sonata, Santa Fe, Tucson a její luxusní divize Genesis. Společnost také vyrábí náhradní díly, provozuje servisní střediska a poskytuje finanční služby. Tržby společnosti Hyundai činí 85,4 miliard amerických dolarů (1 888 108 600 000 korun), čistý příjem pak je 1,6 miliardy dolarů.

Vozy Hyundai v nabídce online inzerce

Automobilka Stellantis, která obsadila osmé místo, vám možná zní neznámě, vznikla poměrně nedávno v lednu 2021 a to spojením italsko-americké společnosti Fiat Chrysler Automobiles a francouzské Groupe PSA (dříve PSA Peugeot Citroën). Formálně se jedná o akciovou společnost sídlící v Nizozemsku. Pod tímto koncernem můžeme stále nalézt známé značky Abarth, Alfa Romeo, Citroen, Fiat, Lancia, Jeep, Dodge, Chrysler, Peugeot, Ram Trucks i prémiovou značku Maserati.

Jaká automobilová značka je nejlepší a zároveň nejvýdělečnější?

General Motors Company, která obsadila sedmou příčku, je americká společnost, jež je jedním z lídrů ve vývoji elektromobilů, nejprve u modelu Chevy Volt a u jeho nástupce Chevy Bolt. Působí pod čtyřmi hlavními značkami vozidel, kterými jsou GMC, Chevrolet, Cadillac a Buick. Společnost také nabízí financování automobilů. Automobilka má roční tržby až 115,8 miliard dolarů a jejich čistý příjem tvoří 1,7 miliard dolarů.

Německou značku BMW, která obsadila šestou příčku, snad ani nemusíme představovat. Bayerische Motoren Werke kromě své vlastní BMW značky vyrábí taktéž automobily jako je MINI nebo Rolls-Royce. Čistý příjem automobilky je 5,5 miliardy dolarů. Celková návratnost za jeden rok činí 12,9 %.

Vozy BMW v inzerci na našem portálu

Jaká automobilová značka je nejlepší a zároveň nejvýdělečnější?

TOP 5 nejlepších značek na světě

Páté místo obsadila značka Honda, která vyrábí osobní automobily, nákladní vozy, terénní vozidla a motorky. Mezi modely vozidel patří Civic, Accord, Insight Hybrid, Passport, Odyssey, Fit a další. Acura je divize luxusních automobilů společnosti. Společnost také poskytuje finanční a pojišťovací služby. Automobilka Honda má roční tržby až 120,7 miliard dolarů. Čistý příjem automobilky je pak 1,9 miliard dolarů.

Jaká automobilová značka je nejlepší a zároveň nejvýdělečnější?

Ford, který obsadil čtvrté místo, sídlí v americkém Dearbornu. Společnost vyvíjí, vyrábí a opravuje automobily, SUV, dodávky a nákladní automobily. Mezi modely vozidel patří Mustang, Focus (ST), F-150, Raptor a další. Společnost také poskytuje financování a leasing související s vozidly. Automobilka byla založena v Michiganu 16. června roku 1903 Henry Fordem. Její roční tržby dosahují až 130 miliard USD. 

Třetí příčku obsadila německá automobilová společnost Daimler se svými vozy značky Mercedes-Benz, AMG, Maybach, Smart a jiné. Roční tržby německé společnosti činí 174,6 miliard dolarů. Společnost vyrábí osobní automobily, dodávky, terénní vozidla a užitková vozidla, jako jsou nákladní automobily a autobusy. 

Druhé místo obsadila známá německá společnost Volkswagen, která se pyšní roční tržbou neuvěřitelných 247,4 miliard amerických dolarů (5 469 766 600 000 korun) a čistým příjmem 6,4 miliard USD. Mezi modely vozidel patří Tiguan, Golf, Jetta, Passat a další. Společnost v roce 2019 přestala vyrábět svůj kdysi populární kompaktní vůz Volkswagen Beetle kvůli klesající poptávce po menších automobilech. Nejznámějšími luxusními značkami společnosti Volkswagen jsou Porsche a Audi.

Nejlepší značkou aut na světě se stává...

Nejvýdělečnější značkou s čistým příjmem 14,4 miliard dolarů a roční tržbou 248,6 miliard USD je podle zahraničního webu Toyota Motor Corporation. Toyota je japonskou nadnárodní společností. Byla prvním zahraničním výrobcem, který si vybudoval dominantní podíl na americkém automobilovém trhu, stanovením průmyslového standardu efektivity a kvality. Toyota navrhuje a vyrábí osobní, nákladní automobily, minivany a užitková vozidla. Mezi modely vozidel patří hybridní elektrický sedan Corolla, Camry, 4Runner, Tacoma a Prius. Lexus je divize luxusních automobilů společnosti. 

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články