PRÁCE 🧰

Jak správně číst profilové číslo pneumatiky

12. 3. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Na bočnici pneumatik se nachází seznam čísel a písmen. Díky tomuto seznamu však můžete zjistit mnoho informací. Jak jej rozluštit a pochopit základní informace o pneumatice?

Co je profil pneumatiky a jak jej číst?

Články na téma čísla na pneumatikách:

  1. Co je index nosnosti pneumatik
  2. Rychlostní index pneumatiky
  3. Datum výroby pneumatiky
  4. Co znamenají rozměry pneumatik
  5. Co je profil pneumatiky a jak jej číst? - právě čtete

Správný rozměr pneumatiky, který je možné na ráfek obout, zjistíte ve svém technickém průkaze. O zapsání rozměru pneumatik a ráfků si můžete přečíst v našem článku. Pneumatiky, které na auto chcete obout, by měly být zapsány, jinak můžete od policie dostat nepěknou pokutu, případně vám v horším případě může i zabavit technický průkaz. Větší problém nastává v případě, že se stanete účastníkem dopravní nehody. V takovém případě vám může pojišťovna kvůli nezapsaným kolům potažmo pneumatikám zkrátit pojistné plnění a nemusí vám vyplatit škodu.

Boční profil pneumatiky

Boční profil pláště je číslo, které je obvykle vyjadřováno v procentech odvozených od šířky pneumatiky. Pokud máme na bočnici pneumatiky údaj například 225/45 R17 97 H tak číslo 45 znamená 45 % celkové šířky pneumatiky (225 milimetrů). Tudíž „boční profil“ pneumatiky široké 225 milimetrů je 101,3 milimetrů.

Pokud budeme v údaji pokračovat dál, tak R uvádí radiální konstrukci pneumatiky, znamená to, že vnitřní vlákna vedou kolmo ke směru rotace. Setkat se můžete také s údajem ZR, který se vyskytuje u vysokorychlostních pneumatik a podle výrobců umožňují jízdu nad 240 km/h. Číslo 17 uvádí průměr ráfku. Je uveden v palcích. 1 palec měří 2,54 centimetrů.

Číslo 97 uvádí hmotnostní index. O hmotnostním indexu můžete přečíst v článku zde, ve zkratce se jedná o určitou nosnost, na jakou je plášť stavěný. Na této vymyšlené pneumatice odpovídá Load index (LI) podle volně dostupných tabulek 730 kilogramům (1 609 liber). Písmeno H značí rychlostní index, jedná se o údaj, který stanovuje nejvyšší rychlost, kterou je pneumatika schopná jet. U písmene H je maximální dovolená rychlost 210 km/h.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Zdroj info: Tyrepower, Autoexpert, Fueltek.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články