PRÁCE 🧰

Záchranná ulička a jak se tvoří ve městě či na dálnici

31. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Potkat na českých silnicích kolonu není nic neobvyklého. Najít na tom stejném místě záchrannou uličku je ale spíš výjimka. Přitom to není nic náročného a správně vytvořená záchranná ulička může pomoci zachránit lidský život.

Jak se tvoří záchranná ulička

Nová pravidla záchranné uličky

Od 1. října 2018 platí v České republice nový způsob tvorby uličky pro záchranáře. Systém pro tvorbu uličky se tak sjednotil se sousedními zeměmi. Pojďme se na něj podívat blíže.

Záchranná ulička ve městě a jednoproudé silnici

Pokud jedete po silnici, která má jen jeden proud, jednoduše se uhýbáte doprava ke krajnici. V případě některých měst a zejména místech parkovacích zón, může být uhýbání problematické a doporučujeme v této situaci improvizovat a uzáchrannou uličku vytvořit dle aktuálních možností a situace.

Ulička pro záchranáře na víceproudé cestě

Když jedete po dvouproudovce, tak se rychlý levý pruh uhýbá doleva a pomalý pravý doprava. V případě, že jedete po tří a více proudové silnici nebo dálnici, rychlý levý pruh opět uhýbá doleva a ostatní pomalejší pruhy doprava.

Na tvorbu záchranné uličky byste především měli myslet už když přijíždíte do kolony a rovnou se správně zařadit. Pokud se celá stojící (nebo pomalu jedoucí) kolona aut bude snažit udělat uličku ve chvíli, kdy se za nimi ozve siréna některé ze složek záchranného systému, bude už pozdě. Pravděpodobně na místě vznikne zmatek a hlavně se vždy prodlouží doba průjezdu záchranářů o minuty, které mohou znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

Pomůcka na záchrannou uličku

Pokud si nebudete vědět rady, jak správně záchrannou uličku vytvořit, můžete využít snadnou pomůcku. Stačí, když se podíváte na svoji pravou ruku hřbetem vzhůru a směrem od palce odpočítáte tolik prstů, kolik je pruhů na silnici. Pak vám mezera mezi palcem a ostatními prsty ukáže, mezi kterými pruhy se ulička vytváří.

Kdo může použít uličku pro záchranáře

Záchrannou uličku mohou využít pouze vozidla s předností v jízdě. Jsou to vozy, které používají modrý majáček nebo v případě záchranného systému i červený. Ostatním autům, která využijí uličku neoprávněně, hrozí pokuta až 2 500 Kč.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články