PRÁCE 🧰

Datum výroby pneu a jak jej poznat

12. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Motoristé často řeší hloubku vzorku, avšak kromě ní by se taktéž mělo řešit i stáří pneu. Podle čeho poznat, jaké je datum výroby pneumatiky a kdy je vhodné ji vyměnit?

Datum výroby pneu

Články na téma čísla na pneumatikách:

  1. Co je index nosnosti pneumatik
  2. Rychlostní index pneumatiky
  3. Datum výroby pneumatiky - právě čtete
  4. Co znamenají rozměry pneumatik
  5. Co je profil pneumatiky a jak jej číst?

Jak zjistit datum výroby pneumatiky?

Datum výroby pneu lze zjistit velmi jednoduše a to podle DOT kódu, který se nachází na bočnici pneumatiky. Označení DOT kód (Deparment of Transportation), obsahuje více informací. Jako například kód výrobce, či kód rozměru. Poslední čtyřčíslí značí stáří pneumatiky s přesností na týdny. První dvě čísla z DOT kódu udávají zmíněný týden výroby, který je udáván v rozpětí od „01“ do „53“. Další dvě číslice nám pak podávají informaci o přesném roku výroby. Pneumatiky, které byly vyrobeny před rokem 2000 se vyjadřovaly pomocí tří čísel, namísto dnešních čtyř. 

Příklady data výroby pneu dle DOT

31831. týden roku 1998
121512. týden roku 2015
321932. týden roku 2019
511651. týden roku 2016

Životnost pneumatik

Špičkoví výrobci spolu s nezávislými organizacemi se shodli na faktu, že pokud pneumatiku sladujete v suchém a temném prostoru s konstantní teplotou 15 °C, vydrží vám až 5 let. Avšak ruku na srdce, nikdy se nám nepodaří pneu skladovat v ideálních podmínkách, proto i někteří odborníci doporučují například u zimních pneumatik je měnit jednou za čtyři roky, bez ohledu na hloubku dezénu. Michelin ve svém oficiálním dokumentu udává, že 1 rok skladování pneumatiky odpovídá 3 týdnům používání. Tudíž pneumatiky, které vyjely z továrny již před několika lety a byly správně skladovány můžeme stále považovat za pneu nové. 

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Jak správně skladovat a využívat pneu, aby vydržely?

Nejdůležitějším faktorem je světlo, to gumám vadí nejvíce. Skladovat pneumatiky je potřeba ve tmě, neměly by být ve styku s vodou, olejem, nebo jinými chemickými látkami. Teplota v místnosti by se měla pohybovat kolem 15 °C.

Mezi nejzásadnější faktory, které ovlivňují životnost pneumatik je především jízda řidiče. Za případné gumovačky vám pláště rozhodně nepoděkují. Důležitým vlivem je taktéž správná geometrie a nastavení tlumičů, aby nedocházelo k sjíždění pouze jedné strany gumy. Pozor na hřebíky – u garáže či v dílně nikdy nepohazujte hřebíky na zem, ať nemusíte řešit opravu pneu.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články