PRÁCE 🧰

Jak na ověření VIN kódu u ojetiny v roce 2024?

26. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

VIN kód auta můžeme přirovnat k našemu rodnému číslu. Na jeho základě totiž snadno a poměrně rychle ověříte historii vozidla a další důležité informace. Většinou za to ale zaplatíte nemalý poplatek. Existují ovšem i nástroje umožňující ověření auta podle VIN kódu zdarma. Jsou opravdu užitečné?

Kupujete ojeté auto? Nezapomeňte zkontrolovat jeho historii

Co všechno zjistíte po ověření VIN kódu auta?

VIN kód je složený z čísel a písmen a u většiny aut je 17místný. Co znamenají jednotlivé znaky, jsme si blíže uvedli v jednom z předchozích článků. Z VIN kódu můžete zjistit například zemi, barvu, rok a místo výroby nebo konkrétní specifikaci vozidla, včetně motorizace, nebo základní a příplatkové výbavy.

Pokud pátráte po bezplatném ověření VIN, určitě narazíte na spoustu nástrojů a webů, které tuto službu nabízí. Bohužel základní (neplacené) dekodéry neposkytují data nad rámec informací spojených s továrními údaji. Pro výpis dalších záznamů je potřeba nutné využít placenou službu.

Kde nabízí ověření VIN kódu zdarma?

V následující tabulce najdete seznam webů a trackerů, prostřednictvím kterých můžete zkusit ověření VIN kódu zdarma. Počítejte ovšem s tím, že se dopátráte pouze k minimu informací o historii vozidla. Pokud se vám nechce za služby dekodérů platit, je ideální vzít s sebou na prohlídku vozu zkušeného mechanika, který auto prověří, případně rovnou napíchne na diagnostiku.

Weby, kde můžete ověřit VIN kód zdarma

Weby zaměřené na bezplatné ověření VIN kódu
Adresa webu pro kontrolu VIN kóduVýhody a nevýhody bezplatné verze
auto-vin-decoder.comZobrazí vůz i s fotografií
igorweb.org/vindec.aspxPrověří jenom vozidla značky VW, Škoda, Audi, Seat
kontrolatachometru.czV nové verzi již nenajdete kompletní historii kilometrů z STK
vin.penize.czNajdete zde i výpis registru kradených aut
vincheck.czDozvíte se pouze základní údaje (např. to, že auto nebylo odcizeno a je čisté i u leasingovek)
vindecoder.plOpět pouze základní informace
vindecoderz.comInformace o kódu motoru a převodovky, označení barvy

Za další informace si budete muset připlatit

Výše uvedené weby se specializují na bezplatné ověření vozu podle VIN a nabízejí alespoň jakousi základní kontrolu, podle které zjistíte ty nejdůležitější údaje včetně skutečnosti, jestli je vůz v databázi police vedený jako kradený, případně jestli je evidovaný v majetku některé leasingové společnosti. Také zdarma zjistíte rok výroby a motorizace. Ověření najetých km podle VIN je už ale většinou placenou službou. Jednorázové ověření najetých kilometrů podle VIN vás vyjde (v závislosti na konkrétním trackeru) na několik stokorun.

Praktický tip závěrem: Nově se můžete mrknout online do velkého techničáku pomocí mobilní aplikace eTechničák. Ta vám před nákupem vozidla umožní nahlédnout na data, která jste dříve viděli až ve velkém techničáku ve chvíli, kdy vám ho prodávající poskytl. Kromě zmíněné aplikace se k těmto datům dostanete i přes Portál občana a Portál dopravy.

Zdroj info: Cebia, Autobible, Octaviaklub.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články