PRÁCE 🧰

Ideální místo na sledování polární záře? Tromsø!

4. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet

Spatřit polární záři je zážitek na celý život. Auroru Borealis, jak se jí latinsky říká, můžete poslední dobou vidět také u nás. Pořád ale platí, že největší pravděpodobnost máte na severu Norska. Město Tromsø je pro to ideální destinací.

Polární záře

Do Tromsø, které je daleko za polárním kruhem, se dá samozřejmě dostat autem, cesta vám však bude trvat minimálně týden. Pokud tedy jedete vyloženě jen za polární září, je lepší zvolit cestu letadlem a auto si půjčit na místě, případně využít služeb některého ze zdejších průvodců. Lety z Prahy do Tromsø jsou většinou s přestupem v Oslu. Pro přímé lety volte odlet z Vídně, Berlína, Mnichova nebo Gdaňsku.

Výhled z Hesten, ostrov Senja

Kam v okolí Tromsø?

Možností, kde sledovat polární záři v okolí Tromsø, je několik:

  • Velmi krásné jsou méně známé Lyngenské Alpy, ke kterým se dostanete lodí přímo z centra města. Pokud pojedete autem, pak zvolte silnici 91 směr město Svensby, ve kterém zatočte z hlavní doleva a pokračujte až na konec cesty do místa zvaného Russelv. Odsud můžete ještě hodinu pěšky na maják. Je to místo bez jakéhokoliv světelného smogu, tudíž na pozorování záře úžasné.
  • Ideální podmínky budou také na blízkých ostrovech Senja a Kvaloya. Na prvním zmiňovaném ostrově je velmi krásný 2 km dlouhý výlet k hoře Hesten, ze které máte výhled hned do tří fjordů. Velkou šanci vidět auroru máte také na ostrově Hillesoya.
  • V případě, že by se vám nechtělo jezdit z Tromsø, pak navštivte místní kopec Fjellheisen. Stačí “jen” vystoupit po 1200 sherpa schodech. Je odsud krásný výhled na Tromsø a okolí. Zvlášť za tmy je to impozantní pohled. Vede sem také lanovka. Dole je placené parkoviště. Pamatujte ale na to, že ve městě je o dost menší šance polární záři spatřit.

Sherpa schody na vyhlídku v Tromso

Kdy je ideální čas?

Nejlepší čas na pozorování záře je od konce září do března. Místní nám doporučili nejezdit přímo v zimě jako většina turistů, ale v listopadu nebo až v březnu. Výhodou je, že už není taková zima a tolik turistů a záře je stále dobře viditelná.

Kromě Tromsø jsou dobrá místa na sledování ještě finské Rovaniemi nebo švédská Kiruna. Ale zatímco v norském Tromsø jsou teploty v zimě díky Golfskému proudu vcelku stabilní kolem -5 stupňů, v Kiruně se pohybují kolem -20 stupňů a není neobvyklé, že padají až k -35 stupňům. V takovém mrazu už venku dlouho nevydržíte. To je další důvod proč zvolit spíše Tromsø.

Polární záře

Když zrovna nepozorujete polární záři

Tromsø je krásné samo o sobě. Jeho největší část a centrum se rozkládá na ostrově Tromsøya přímo uprostřed fjordu. S pevninou je spojen jen jedním mostem a tunelem.  Druhý most vede na vedlejší ostrov Kvaloya.

Pokud nebudete mít štěstí na polární záři, nezoufejte, v tomto přístavním městě je řada dalších zajímavostí. Doporučuji si koupit kombinovaný lístek, se kterým máte vstup do tří muzeí - Arktického univerzitního muzea, Polárního muzea a na prohlídku lodi Polstjerna. Vstupenku koupíte v jednom z těchto tří muzeí a stojí 150 NOK (asi 300 Kč). Ze všech návštěv jsme byli nadšení. Zejména vrak arktické lodi Polstjerna, která byla určena na lov tuleňů a ryb v drsných vodách ledového oceány, nás uchvátila. Můžete tu prozkoumat celé podpalubí, včetně kajut, kuchyně i kapitánského můstku.

Tromso z vyhlídky, ostrov Tromsoya

Zvláště s dětmi nesmíte minout Muzeum vědy. Vyzkoušet si tu můžete různé pokusy, včetně komentované chemické laboratoře. V místním planetáriu doporučujeme navštívit přednášku o polární záři.

Povinná je také návštěva Arktické katedrály, která je ikonou Tromsø.

Najdete tu také spoustu krásných lesoparků. Náš oblíbený byl ten u jezera Prestvannet nebo Telegrafbukta na pobřeží.

Na výlet za polární září si určitě vyhraďte několik dnů, ať máte jistotu, že vám sledování této impozantní podívané aspoň jeden den vyjde. Ve zbylém čase se ale v Tromsø určitě nudit nebudete!

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Dominika Čepilová.

Podobné články