PRÁCE 🧰

Chystáte se na Lofoty? Poradíme, kdy jet a co navštívit

27. 11. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet

Navštívit norské souostroví Lofoty je snem mnoha turistů. Vždyť přece každý správný cestovatel určitě někdy obdivoval nádherné fotky lofotských fjordů, skal a červených domků. Ale jak je to na Lofotech doopravdy?

Lofoty – když příroda kouzlí

Naše cesta na Lofoty začala počátkem června, tedy víceméně těsně před sezónou. Ta je tu od poloviny června do půlky srpna. Jeli jsme autem Ford Tourneo Custom, na němž jsme měli střešní stan, ve kterém jsme hodlali přespávat. Dalo by se klidně jet také s běžným stanem či obytným autem. Norsko je totiž země naprosto ideální pro tzv. wildcamping, což znamená kempování nadivoko kdekoli v otevřené krajině, a dle mého názoru je škoda toho nevyužít. Pokud chcete raději bydlet v hotelích nebo v soukromí u místních, pak počítejte s o dost vyššími výdaji, než je běžné v ČR za podobné služby.

Dlouhá cesta za polární kruh

Cesta nahoru nad polární kruh je sice dlouhá, ale dá se zvládnout za pár dní. Naše trasa byla následující. První den jsme ujeli úsek Praha – Hamburk. Druhý den jsme si zajeli trošku stranou podívat se na dánský ostrov Fyn. Třetí den jsme dojeli na trajekt Hirtshals – Kristiansand, který si v sezóně určitě rezervujte několik dní dopředu. Mimo sezónu stačí den dopředu. Čtvrtý den jsme využili služeb Airbnb za hlavním městem Oslo a pátý den už jsme strávili u Trondheimu. Zatímco v Německu a Dánsku cesta ubíhá rychle, protože jedete téměř celou dobu po dálnici, v Norsku počítejte s průměrnou rychlostí 50 – 80 km/h.

Cílem naší cesty bylo město Bodo, do kterého jsme se od Trondheimu dostali za další dva dny. Obecně se dá tedy říct, že v celkem klidném tempu se z ČR do norského Bodo dostanete autem za týden.

Výhled z Reinebringen

Jak na trajekty zdarma

Z Bodo máte dvě možnosti, jak se na Lofoty dopravit:

  1. Přímý trajekt z Bodo do Moskenes. Cenově záleží na délce auta a počtu osob. Průměrně počítejte od 2500 Kč do 5000 Kč za jednu cestu.
  2. Zdarma trajekt z Bodo do Moskenes se zastávkou na ostrově Vaeroy nebo Rost. Pokud chcete ušetřit celkem slušnou částku, pak musíte trajektem zdolat nejprve trasu Bodo – Vaeroy (případně Rost), kde musíte vystoupit, a kterýmkoli dalším trajektem pak dojet do Moskenes. Můžete si udělat rezervaci, ale kromě sezóny není nutná.

Doporučujeme vám vystoupit spíše na ostrově Vaeroy, který je větší a můžete si na něm udělat krásný výlet na kopec Haen, na pobřeží obdivovat sušárny ryb nebo navštívit maják z pořadu Norské domy snů. My na tomto ostrůvku strávili dva dny a bylo to tak akorát. Projetý autem ho máte za 15 minut.

Lofoty v sezóně a mimo sezónu

Po příjezdu na Lofoty počítejte s tím, že v okolí přístavu Moskenes je většina parkovišť a odpočívadel hodně obsazených. Proto, pokud přijedete nočním trajektem, vám zvlášť v sezóně doporučujeme, si dobře promyslet, kde strávíte první noc. Případně zvolte trajekt přes den.

Jelikož mám zkušenost s pobytem mimo sezónu i v sezóně, tak můžu doporučit, pokud to jen trochu jde, jeďte mimo prázdniny! V sezóně je to na Lofotech jedna obytná dodávka za druhou, a jelikož tu většinou mají úzké silničky, pak vás čeká nekonečné čekání a kličkování mezi auty, které vás dlouho bavit nebude.

Další nevýhodou je, že Lofoty jsou nyní opravdu velmi žádanou destinací, a proto je obtížné najít místo na wild camping. Zatímco ve zbytku Norska máte pocit svobody a volného prostoru, tady se mačkáte na malé ploše s dalšími sto obytnými vozy. Důvodem je kromě velké masy lidí také to, že místní nevidí tolik turistů úplně rádi, a tak se často setkáte se zákazy stání nebo kempování, jejichž dodržování domácí opravdu hlídají.

Výlet na jezero u Sorvagen

Naše tipy

Přes to všechno, co je psáno výše, Lofoty za návštěvu určitě stojí. Níže vám nabízíme pár tipů na naše oblíbená místa a aktivity:

  • Rybářské městečko Å, kam si zajděte na výborné norské skořicové šneky.
  • Krátký výlet na jezera a vodopád poblíž Sorvagen.
  • Reinebrigen trail je výstup po 2000 schodech, z jejichž vrcholu uvidíte takovou krásu, že vám bude jasné, že to za tu námahu opravdu stojí.
  • Výlet na pláž Kvalvika – nádherná divoká pláž obklopená obrovskými skalisky, ke které nevede žádná silnice (výlet je asi 2,9 km jedním směrem).
  • Kupte si pruty, které tu pořídíte v supermarketu už za pár stovek, a vyrazte rybařit. Rybolov v moři je povolený a nám se opravdu několikrát povedlo ulovit si večeři i na pruty za 200 Kč.
  • Pláž Storsandnes je náš tip na přespání. Je tu málo lidí a je z ní nádherný výhled na půlnoční slunce. Navíc tu můžete vidět třeba vydry nebo velrybu.

Lofoty jsou opravdu nádherné. To, co tu příroda stvořila, je dechberoucí a to, co tomu potom dodal člověk v podobě malých červených rybářských vesniček, tvoří naprostou symbiózu a dokonalost. Jen to prostě radši zkuste mimo sezónu.

Byli jste na Lofotech? Podělte se s našimi čtenáři v komentářích o další tipy co na Lofotech navštívit.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Dominika Čepilová.

Fotogalerie (8 fotek)

Podobné články