PRÁCE 🧰

Na co myslet před cestou karavanem nebo obytným vozem

30. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Cestování karavanem nebo obytným vozem vám nabízí téměř neomezenou svobodu. Pokud si ale chcete vše maximálně užít, je třeba se na cestu pořádně připravit.

Cestování karavanem nebo obytným vozem, na co myslet před cestou?

Články na téma vyrážíme na cestu karavanem či obytňákem:

  1. Cesta karavanem nebo obytným vozem: Co si s sebou zabalit?
  2. Stellplatz v ČR pro karavany nebo obytné vozy - který je nejlepší?
  3. Cestování karavanem nebo obytným vozem, na co myslet před cestou? - právě čtete
  4. Kam vyrazit s karavanem nebo obytným vozem

Přípravy před první cestou karavanem nebo obytným vozem

Před první cestou s karavanem nebo obytným vozem byste měli pořádně poznat vůz, který bude vaším společníkem na cestě. Měli byste znát všechny jeho rozměry, abyste věděli, které silnice a zúžené prostory můžete bez starostí projet a kde byste měli problém.

Pokud nejste zkušenými řidiči, měli byste si řízení vozu před vyjetím na ostrou cestu vyzkoušet i prakticky. Dá se říct, že řízení obytného vozu je snazší než jízda s karavanem. V případě obytného vozu řídíte jen jeden vůz, který má ale s největší pravděpodobností větší rozměry než váš osobní vůz. S tím byste měli počítat už od rozjezdu.

Jízda s karavanem může být pro nevyježděné řidiče náročnější. Přívěs bude výzvou hlavně při couvání a parkování. Pokud si nejste jistí, že všechno zvládnete bez ztráty kytičky, můžete si domluvit i kondiční jízdy v autoškole, kde vám instruktor všechno vysvětlí a vy pak budete moct vyrazit na cestu bez zbytečné nervozity.

Cestování obytným vozem nebo karavanem a plán cesty

Cesta s karavanem nebo obytným vozem vám dává možnost všechno plánovat značně flexibilně. Pokud jste ale typ člověka, který v životě potřebuje mít vše přesně narýsované, nebude pro vás cesta naslepo úplně ideální. Trasu, kam s domem na kolečkách vyrazíte, můžete načrtnout předem. Dobré je vytyčit si průjezdní body, zajímavosti, kempy nebo parkoviště, kde můžete s karavanem nebo obytným vozem přenocovat. Na druhou stranu si můžete z dovolené přivézt mnohem zajímavější zážitky, když občas plány necháte za sebou a pojedete tam, kam vás to aktuálně potáhne.

Přípravy na cestování karavanem nebo obytným vozem

Před každou cestou byste měli pečlivě zkontrolovat stav vozu a jeho výbavu. Zapomenout byste neměli hlavně na dostatek vody (obzvlášť pokud chcete vyzkoušet kempování na divoko), plynu a pohonných hmot. Zároveň zkontrolujte, jestli máte zabalené, případně vyřízené, všechny potřebné dokumenty. Zvlášť pokud plánujete vyrazit za hranice.

Zbytek už je dobré zabalit na lehko. Ačkoliv karavany nebo obytné vozy mají řadu skříněk a úložných prostor, je dobré nemít je úplně zaplněné. Díky tomu vše snáze najdete a udržíte v pořádku. Také nebudete muset dlouho hledat, co si vzít na sebe a o to víc si užijete výlety a poznávání kraje, kterým budete projíždět.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články