PRÁCE 🧰

Fit for 55

9. 1. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Názory

Nedá mi to a opět si musím zanadávat směrem k Bruselu. Jakkoliv bych rád hejtil úplně jiné věci, tak EU mi opět naservírovala naprosto nesmyslný a naivní plán, který budeme muset jako poslušní eurovazalové spolufinancovat.

Fit for 55

Celé se to jmenuje Fit for 55 a ta padesátpětka na konci značí, že se bude kolektivně usilovat o to, aby emise skleníkových plynů byly do roku 2030 o 55 % nižší, než byly v roce 1990. Původní, už tak dost striktní návrh, byl 40 %. Nakonec je z toho 55. Dřív se tomu říkalo “zpevňování norem”, dneska je to “ambiciózní plán”.

Toto rozhodnutí ovlivní prakticky úplně všechno. Od energetiky, bydlení, až samozřejmě po dopravu. A většina těch vlivů bude popravdě finančně dost náročná a nikdo není schopen specifikovat, co vlastně jaký krok přinese. EU nic takového neříká, jen tvrdí, že spalování uhlí, plynu, benzínu a nafty je velký špatný, ale nikde jsem nezaznamenal nějaké propočty nebo alespoň odhady, které by nám řekly, jaké budou konkrétní efekty. A víte proč? Protože to nikdo přeci neví.

Vědci, kteří mají rádi granty a podporu z EU samozřejmě svorně tvrdí, že globální oteplování způsobuje člověk. Menší, bohužel ne tak slyšitelná část vědecké obce zase zastává myšlenku, že netušíme, do jaké míry je to jen “cyklus” a do jaké míry jsme to zavinili my. V Bruselu však mají jasno a pomyslný meč dopadne nejvíc na nižší a střední třídu.

Budeme platit a bude to skutečně hodně. Zvednou se ceny energií, stejně tak ceny automobilů dále porostou, bude dražší bydlení, hromadná doprava, voda, potraviny, zkrátka všechno. Ano, bude vytvořen jakýsi fond, který by měl velkou část nákladů převzít jako by na bedra EU. Jenže, kde myslíte, že unie bere peníze? Z daní. Když jí budou chybět, tak si je půjčí. Už tak je Evropa v katastrofálním stavu.

Stále se neví, jak dlouho ještě budeme sanovat rozhazovačnost Řeků (dluh přes 200 % HDP) a jejich neochotu utáhnout si opasky. Nahnuté to má Itálie (dluh přes 160 % HDP) a Španělsko (dluh přes 100 % HDP). Podobně je na tom i Francie a Portugalsko. Nikdo neví, jak dlouho ještě bude pokračovat covidová destrukce evropských ekonomik, ale EU sebevědomě uvede návrh plánu, který bude stát další stovky miliard eur navíc.

Trochu mi to připomíná rozhazování některých ekonomicky nepříliš smýšlejících jedinců a jejich rodin. Nejdřív si půjčí na televizi, pak na dovolenou, na zahradní bazén a nakonec třeba na nové auto. Chvíli to jakž takž zvládají, sousedi a známí se diví, ale obdivují, jak dobře se rodina má. Jenže pak se to celé naráz sesype. Upomínky, obsílky, exekuce a pak v horším případě provaz, v lepším případě oddlužení a insolvence.

No a z EU mám podobný pocit. Taky rozhazuje plnými hrstmi a “padesátpětka” může být tím, co systém položí. Jenže nakonec to všechno zaplatí plebs, který už tak bude mít co dělat, aby vytáhl z dluhů jižanské ekonomiky. A to ještě nevíme o věcech, které se teprve chystají.

Dovolím si trochu zaspekulovat a odhaduji, že do pěti let přijdou emisní povolenky pro všechny. Za obrovského juchání ekopošuků si v Bruselu usmyslí, že unijní pokladně by se hodila další injekce na “ambiciózní plány”. A tak budeme odvádět speciální uhlíkovou daň za každou spálenou kilowatthodinu energie, za každý kilometr cesty autem, dokonce i za každou ledničku, kterou si koupíme....

Zdroj info: Fóra, web EK, EU.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články