PRÁCE 🧰

Elektrická Mazda se brzy odhalí v Tokiu

17. 10. 2019 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Mazda

Již příští týden na autosalonu v Tokiu se odhalí první elektrické auto značky Mazda. Je to celkem překvapující zpráva, a proto celý svět nedočkavě očekává, s čím se nakonec Mazda předvede. 

Elektrická Mazda se brzy odhalí v Tokiu

Celou dobu, kdy ostatní automobilky myslely ekologicky a přizpůsobovaly tomu své modely vozů, Mazda sázela vždy na spalovací motor, proto dodnes v její nabídce vozidel nenajdete žádný hybrid ani plug-in hybrid.

Parametry nové Mazdy

Auto bude stát na vlastní Mazdou vyvinuté platformě. Pod kapotou se bude skrývat elektromotor o výkonu 105 kW s točivým momentem 264 Nm. Elektromotor bude čerpat energii z baterií s poměrně nízkou kapacitou, a to 35,5 kWh. Dle těchto čísel lze snadno usoudit, že dojezd vozidla nebude nikterak zázračný. Předpokládá se, že čistý dojezd pouze na baterie bude tedy 250 kilometrů, avšak automobilka slibuje, že v nabídce bude i tzv. prodlužovač dojezdu.

Auto by mělo mít precizní jízdní vlastnosti, kterým bude napomáhat systém G-Vectoring Plus, který reguluje výkon elektromotoru a zároveň i přenášení hmotnosti vozu v zatáčkách. Vůz bude také vybaven dvěma zvukovými generátory. Jeden informuje kolemjdoucí o blížícím se autě a druhý má emitovat zvuk uvnitř a bude imitovat skutečnou rychlost, kterou se vozidlo pohybuje.

Mazda sází u designu na pocit otevřenosti

Interiér elektrického automobilu Mazdy byl navržen tak, aby evokoval pocit otevřenosti. Koncept využívá prázdné mezery kolem středové konzole k vytvoření blízkosti sedadel řidiče a spolujezdce. Materiály byly vybrané zejména pro svou ekologičnost a udržitelnost. 

Mazda

Prototyp automobilu je lišácky maskován karoserií modelu CX-30, avšak Mazda uvolnila 15 sekundové video, které zachycuje pár detailu vozu, jako je třeba středová konzole s otočným ovladačem infotainmentu a čalounění z udržitelných materiálů. Na více detailů si budeme muset počkat, až po odhalení v Tokiu. Prodej vozu by měl začít v druhé polovině následujícího roku.

Zdroj médií: mazda, youtube.

Podobné články