PRÁCE 🧰

Efektivní jízda autem: Jak ušetřit za palivo

23. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Někteří řidiči jezdí dennodenně a to má samozřejmě také dopad na peněženku. Měsíčně tak utratí tisíce za palivo. Žádné velké zlevňování pohonných hmot se také nekoná. Jak tedy situaci řešit, aby člověk ušetřil alespoň nějaký peníz?

Spotřeba

Spotřeba u automobilů je hodně skloňované spojení. Čím je nižší, tím samozřejmě chrání naší peněženku. Pokud tedy i vy chcete ušetřit, přečtěte si užitečné tipy, jak snadno a pohodlně docílíte nižší spotřeby a ušetříte pár stovek korun na palivu.

Plynulá jízda

Kdo patří mezi sortu řidičů brzda-plyn, ten nikdy nemá šanci příliš ušetřit. Ba naopak, tento agresivní styl jízdy spíše spotřebu ještě zvyšuje a to kolikrát i o 40 %. My chceme docílit opačného efektu, a proto se doporučuje jezdit plynule. Chce to chvíli zvyku, ale určitě si na  způsob ježdění zvyknete a především pak na klesající číslo apetitu vozu. Navíc plynulá jízda tolik nenamáhá pneumatiky a tlumiče. Další šetření.

Otázka klimatizace

Teď v létě to bude trochu ošemetné, když venkovní teploty dosahují vysokých hodnot. Ale občas, pokud to půjde, klimatizaci raději vypněte, neboť i ta bohužel spotřebu zvyšuje, někdy až o 30 procent. Je to dáno tím, že v moderních vozech necháváme klimatizaci puštěnou po celou dobu jízdy,  to znamená, že kompresor běží a zvyšuje spotřebu. Pokud klimatizaci nechcete úplně vypustit, pak ji alespoň používejte z rozmyslem. Ostatně nastydnout z jejího nadužívání jde také velmi snadno.

Tlak v pneumatikách

Pláště jsou to nejdůležitější a to jediné, co spojuje vozovku a automobil. Čas od času si tedy  zajeďte na čerpací stanici nebo použijte příruční pneuměřič, abyste zjistili, jak na tom jsou pneumatiky. Při nízkém tlaku se totiž zvyšuje valivý odpor a motor tak potřebuje více paliva, aby si mohl udržet výkon. Ani přehuštěné pneu nejsou žádnou výhrou.

Dopravní zácpy

Snadno se to píše a hůř realizuje, obzvlášť pokud bydlíte ve větších městech. Pro snížení spotřeby je totiž také dobré vyhnout se dopravním kolonám. Bohužel není to tak jednoduché. Jistě kvůli tomu nechcete vstávat o hodinu dřív. Nejhorší pro spotřebu je neustálé se rozjíždění a zastavování, to se pak ani nestačíte divit a na počítadle máte deset litrů na sto. Orosené čelo pro každého, kdo si zapomene natankovat.

Péče o auto

Abyste mohli ušetřit, je vhodné aby vůz byl v adekvátním stavu – nejlépe v tom výborném. Nezanedbávejte tedy pravidelné prohlídky v autoservisu a už vůbec neignorujte rozsvícené  kontrolky na přístrojovém štítu. Vhodné je také včasné doplnění provozních kapalin. Na autě si sami nic bez odborných znalostí neopravujte a raději to přenechte zkušeným odborníkům.

Zdroj info: CarVertical.
Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články