PRÁCE 🧰

Co znamenají čísla na pneumatice

14. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Věděli jste, že veškeré informace o pneumatikách můžete najít přímo na jejich boku? To, co se na první pohled může zdát jako náhodný shluk čísel, je ve skutečnosti mnoho zajímavých a důležitých informací. Pojďme se podívat na to, co nám vlastně čísla na pneumatikách sdělují.

Co znamenají rozměry pneumatik

Články na téma čísla na pneumatikách:

  1. Co je index nosnosti pneumatik
  2. Rychlostní index pneumatiky
  3. Datum výroby pneumatiky
  4. Co znamenají rozměry pneumatik - právě čtete
  5. Co je profil pneumatiky a jak jej číst?

Co znamenají rozměry pneumatik

Abychom si jednoduše vysvětlili, jak číst označení rozměrů pneumatik, využijeme názorný příklad. Představte si, že před sebou vidíte údaje 200 / 50 R 17 85 H tl XL.

  • První číslo (200) označuje šířku pneumatiky, která se běžně uvádí v milimetrech. Šířka naší vzorové pneu je tedy 20 cm.
  • Druhé číslo (50) určuje boční profil pneumatiky. Ten je procentuálním vyjádřením poměru výšky pláště k jeho šířce. V tomto případě je to 50 % z šířky 200 mm.
  • Následující písmeno (R) uvádí konstrukci pneumatiky. U osobních vozů najdete ve většině případů pouze písmeno R, které sděluje, že vnitřní vlákna vedou kolmo ke směru rotace od patky k patce. Pouze u speciálních pneumatik, které umožňují vysokorychlostní jízdu více než 240 km/h, najdete označení ZR.
  • Další číslo v pořadí (17) určuje průměr ráfku. Ten se musí shodovat s vnitřním průměrem pneumatiky. Tento údaj je uváděn v palcích.
  • Šestý údaj (85) je hmotnostní nebo také nosnostní index. Minimální hodnotu tohoto čísla najdete v technickém průkazu vozidla.
  • Další písmeno (H) je rychlostním indexem. Jeho hodnotu také najdete ve velkém technickém průkazu. V případě zimních pneumatik může být rychlostní index stejný nebo nižší než je hodnota uvedená v techničáku, u letních je naopak možný stejný nebo vyšší.
  • Následující kombinace písmen (tl) říká zda se jedná o bezdušové (tl = tubeless) nebo dušové (tt = tubetype) pneumatiky.
  • Poslední údaj (XL) nás informuje o konstrukci pneumatiky. Písmena XL (extra load) naznačují, že se jedná o pneumatiku se zesílenou konstrukcí.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Při koupi pneumatik si dejte na všechna tato označení pozor. Pokud zvolíte nevhodné, můžete si vysloužit pokutu za nesprávně použité pneumatiky. Teď už ale víte, co znamenají čísla na pneu a jak je číst, takže volba těch správných kol pro vás bude hračka.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články