PRÁCE 🧰

Co je to P+R parkoviště a kde se nachází?

13. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Sehnat parkovací místo bývá hlavně ve větších městech obtížné. A takové, kde za parkování nezaplatíte majlant téměř nemožné. Pokud ale vyrazíte na výlet nebo pracovní cestu do některého z velkých měst, můžete využít služeb P+R parkoviště, které vám ulehčí život.

Co je parkoviště P+R a jaké má využití?

Články na téma parkoviště P+R:

  1. Záchytná parkoviště P+R v Praze
  2. Co je parkoviště P+R a jaké má využití? - právě čtete

Co je to parkoviště P+R

Zkratka P+R pochází z anglického Park and Ride. Na takovýchto parkovištích, která se většinou, ale ne výlučně, nachází v okrajových částech velkých měst, byste tedy měli zaparkovat a dál pokračovat hromadnou dopravou.

Cílem P+R parkovišť je ulehčit dopravě ve městech a nepřetěžovat omezená parkovací místa v centrech. Zároveň to usnadní pohyb po městě těm, kteří dojíždějí například za prací, do školy nebo jednorázově za kulturou nebo poznáváním. Když do města přijedete, tak jednoduše zaparkujete na jeho okraji a nebudete muset řešit mnohdy náročné dopravní situace nebo se zdržovat hledáním volného místa na parkování.

P+R parkoviště a princip fungování

Parkoviště P+R se nacházejí většinou v těsné blízkosti zastávek městské hromadné dopravy. Například v Praze jich řadu najdete přímo na stanicích metra. Parkoviště bývají dobře značená, proto je při příjezdu do města nemůžete minout. Po příjezdu na P+R parkoviště zaplatíte poplatek za parkování (některá parkoviště jsou i zdarma), který bývá v řádu desítek nebo nižších stovek korun za celý den, a můžete dál pokračovat hromadnou dopravou.

Nevýhodou některých P+R parkovišť je to, že nejsou hlídaná. Tyto informace ale najdete ke každému konkrétnímu parkovišti na webových stránkách. Záleží pak na vás, jestli si připlatíte za hlídané parkovací místo, nebo pro vás bude rozhodující cena.

Kde parkoviště P+R najdete

Nejvíce P+R parkovišť najdete v Praze. Jak již bylo řečeno, jsou převážně umístěna na metru. Podle toho z které strany do metropole přijíždíte, můžete vybírat z parkovišť P+R Černý Most, Letňany, Zličín, Chodov a řady dalších.

Parkoviště P+R samozřejmě najdete i v jiných městech jako je Brno, Plzeň, Olomouc nebo třeba Ostrava a dalších městech. Nejlepším řešením je najít vhodné parkoviště P+R přímo před cestou do daného města a zadat si ho do navigace. Nebudete muset nic řešit ve stresu a snadněji najdete správnou cestu.

Zdroj info: Internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články