PRÁCE 🧰

Chladicí kapalina typ J (G13)

30. 6. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat chladicí kapalinu Druhy chladicích kapalin Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Jakkoliv se na první pohled může chladicí kapalina G13 jevit stejná jako předchozí, tedy G12, G12+ a G12++, není tomu úplně tak.

Chladicí kapalina typ J (G13)

Trochu zmatek v tom mohou mít majitelé koncernových aut. Ta totiž procházela do nedávna docela divokým obdobím, kdy se za jednu generaci určitého vozu vystřídaly třeba tři předepsané chladicí kapaliny. A popravdě v tom nemají úplně jasno ani servisy, takže se lehce může stát, že do auta nalijí něco, co výrobce tak úplně nedoporučuje.

Do značné míry je matoucí i barva kapaliny G13, která je fialová, stejně jako u G12+ a G12++. Někteří výrobce, zejména koncern VW, ji dávají jako prvoplnicí a současně ji předepisují jako druhou možnost vedle G12++. V čem je tedy G13 odlišná?

Chladicí kapalina G13 vs. G12++

Jejím základem je ethylenglykol, tedy nic nového pod sluncem. Neobsahuje ani boráty, fofsáty, nitráty a aminy. V čem je tedy jiná? Obsahuje totiž povinně minimálně 20 % glycerinu, který je na rozdíl od glykolu rostlinného původu a lépe se rozkládá. Dá se tedy říci, že chladicí kapalina G13 je šetrnější k přírodě a v případě úniku je to o něco menší průšvih. Při výrobě kapaliny se navíc díky glykolu ušetří dle jednoho z výrobců až o 11 % více emisí CO2.

Ochutnat ji nechcete

Jinak je ale G13 plnohodnotnou náhražkou. Nemá problém fungovat v chladicím systému až 5 let mezi výměnami a hliníkové komponenty moderních lehkých agregátů chrání spolehlivě. Obsahuje chuťové přísady, konkrétně Bitrex. To je obchodní název substance, která byla vyvinuta speciálně pro podobné potřeby, tedy přesněji proto, aby učinila některé kapaliny nepoživatelné. Jedná se o údajně o nejvíce hořkou látku na světě a pouhý jeden mililitr (10−6 m³), rozředěný v plaveckém bazénu plném vody, udělá tuto vodu chuťově znatelně horší. Kontakt Bitrexu s jazykem je tak nepříjemný, že je prakticky nemožné ji polknout a zejména malé děti ji okamžitě začnou znechuceně plivat. Je sice lehce toxický, ale jeho přínos zdaleka převyšuje toto negativum.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články