PRÁCE 🧰

Chladicí kapalina typ C (G11)

10. 6. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat chladicí kapalinu Druhy chladicích kapalin Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Jakkoliv je tahle kapalina spíš už historie, používala se ještě relativně nedávno. Modrozelená G11 se ale stále ve velkém prodává.

Chladicí kapalina typ C (G11)

Chladící kapalinu G11, nazývaná také Typ C, je doménou starších aut. Ne vyloženě veteránů, ale na přelomu tisíciletí progresivní koncern Volkswagen z ní upustil mezi prvními ještě v devadesátkách. BMW ji používalo ještě někdy koncem prvního desetiletí nového tisíciletí, stejně tak Volvo. Dnes už ji ale nepoužívá nikdo.

Nepijte ji

Základem modrozelené G11 je ethylenglykol (průmyslově známý jako Fridex G11), což je mimochodem dost nebezpečná sloučenina. Je totiž sladký a při požití většího množství dochází ke zvracení a postupnému selhání ledvin. Tělo po požití ethylenglykolu tuto látku metabolizuje na kyselinu glykolovou a kyselinu šťavelovou. Antidotem je ethanol a první pomoc někomu, kdo vypil větší množství ethylenglykolu, je podání většího množství tvrdého alkoholu. Tělo začne odbourávat ethanol, a pokud se to moc nepřežene, je tato léčba obvykle i vcelku zábavná. Nutné je ale samozřejmě přivolat lékařskou pomoc, u dětí může být průběh o dost vážnější než u dospělých, kteří se obvykle vyléčí bez následků. Obecně se však doporučuje ethylenglykol nepožívat.

Nejrůznější aditiva chladící kapaliny G11

Inhibitory (zpomalovače) koroze obsažené v nemrznoucí kapalině G11 jsou boráty a silikáty společně s organickými aditivy. Tahle kapalina je také takzvaně "NAP free", což znamená, že v ní nejsou dusitany (Nitrites), aminy (Amines), ani fosfáty (Phosphates). Kapalina chrání před korozí železo, hliník, mosaz, měď a ocel. Dále jsou v ní většinou přísady pro případ smíchání s tvrdou vodou a aditiva proti pěnění. Bez obarvení je tahle směs čirá. Nemrznoucí směs G11 by neměla mít problémy s plastovými nebo gumovými částmi.

Pro skladování jsou doporučeny neprůhledné, vzduchotěsné nádoby a teplota do 30°C. Prodává se většinou v balení 1, 3, 4, 5, 10, 25 a 1000 litrů.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články