PRÁCE 🧰

BMW M3 vs. BMW M5: Který sportovní vůz si vybrat?

5. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

BMW M3 a BMW M5 jsou dvě legendární modely automobilky BMW, které oslovují nejen nadšence značky, ale i fanoušky výkonných sportovních vozů obecně. V tomto článku se budeme zabývat porovnáním obou modelů.

Porovnání BMW M3 a BMW M5

Oba modely se pyšní vysokým výkonem, kvalitním designem a technologickými inovacemi, ale přesto mezi nimi existují výrazné rozdíly. BMW M3 a BMW M5 jsou párem nejoblíbenějších modelů této ikonické německé automobilky. Zatímco M3 je sportovní sedan/kupé s menší a „chudší“ karoserií, M5 je větší luxusní pětidvéřový sedan, který si zachovává sportovní duši.

BMW řady pět si s největší pravděpodobností pořídí nějaký podnikatel, či někdo, kdo vyžaduje luxus a chce mít z auta doslova kancelář. Jak je tomu však se sportovními verzemi M3 a M5? M5 proráží klasiku, při prvním pohledu nejnovější BMW M5 a M3 od sebe rozeznáte podle přední masky. Na M5 tedy najdete „původní“ ledvinky, M3 naopak disponuje obrovskými ledvinami, které mnoho řidičů přirovnává například k syslím zubům.

Porovnání výkon/váha

Pokud jde o výkon, BMW M5 je výkonnější než BMW M3. Nejnovější verze BMW M3 (ve verzi CS) je poháněna řadovým šestiválcovým motorem s výkonem 404,5 kW (542 koní), zatímco BMW M5 (ve verzi competition) disponuje osmiválcovým vidlicovým motorem o výkonu 460 kW (617 koní). BMW M5 také dosahuje vyšší maximální rychlosti než M3. Vzhledem k tomu, že BMW M5 je větší a těžší než M3, je méně „mrštný“. BMW M3 má o něco lepší řízení a podvozek, což z něj dělá zábavnější a agilnější auto na řízení. V interiéru je podle hodnot M5 pouze o pár centimetrů větší, ale když v autě sedíte, dělá to opravdu velký rozdíl oproti malinké M3.

Na porovnání rychlosti nové M3 a M5 ve verzi Competition se můžete podívat v následujícím videu.

Zatímco BMW M5 je více zaměřena na výkon a rychlost, BMW M3 se více zaměřuje na sportovní jízdní vlastnosti a zábavu z řízení. Oba vozy jsou vynikající výkonné verze svých základních modelů, a to v závislosti na preferencích řidiče, který z těchto modelů je pro něj vhodnější. Modely BMW M3 a BMW M5 jsou vybaveny množstvím moderních technologií a luxusního vybavení. Z hlediska velikosti a kapacity zavazadlového prostoru je BMW M5 o něco větší a nabízí více prostoru pro cestování s větším množstvím zavazadel.

BMW M3 X M5 – cena

Cena obou vozů závisí na mnoha faktorech, jako jsou například typ motoru, výbava, barva, interiér atd. Nicméně, obecně platí, že BMW M5 je dražší než BMW M3, zejména pokud si zákazník vybere výkonnější motorizaci a luxusní výbavu.

BMW M3 vs M5 – historie

BMW M3 a M5 jsou dvě ikonické sportovní verze německé automobilky BMW, které se objevily na trhu již v 80. letech 20. století. První generace BMW řady 3 (E30) byla představena v roce 1985, stejně jako řada 5. V průběhu let se M3 stala velmi populární mezi automobilovými nadšenci a v současnosti se jedná o jednu z nejúspěšnějších modelových řad BMW. V průběhu let byly vyráběny další generace M3, včetně E36, E46, E90 / E92 / E93 a F80. M5 se stala jedním z nejpopulárnějších výkonných sedanů na trhu a získala si mnoho fanoušků díky svému výkonu, stylovému designu, prostoru a technické vyspělosti. Od první generace se objevilo již pět generací M5, včetně E28, E34, E39, E60 / E61 a F10 / F11.

Zdroj info: BMW, The Drive.
Zdroj médií: Depositphotos, YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=jG3Oi8BIvRc).
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články