PRÁCE 🧰

Ztracené klíče od auta - rady jak postupovat

20. 7. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jakákoli ztráta v životě je nepříjemným zážitkem, o to hůře, když se jedná o důležitou věc jako jsou třeba klíče od auta.

Ztráta klíče

Články na téma klíčky od auta:

  1. Jak odemknout auto bez klíčů
  2. Co dělat při ztrátě klíčů od auta - právě čtete
  3. Co dělat, když naleznete ztracené klíče od auta

Jedná se zrovna o situaci, kterou bychom neměli příliš podceňovat nebo se jí smát. Mě samotnou polil pot, když jsem nemohla najít klíče od testovacího vozu. Můj příběh ale skončil šťastně tím, že se našly v lednici mezi salátem. Jak se tam dostaly, to vám nepovím.

Nicméně ztratit klíče můžete prakticky kdekoliv a především kdykoliv. Stačí se zapovídat a odejít narychlo z restaurace, v horším případě mohou propadnout škvírou ve výtahu, když máte plné ruce a nebo spadnout prostě do kanálu, což také není zrovna neobvyklý jev. Možností, kde je ztratit, je opravdu nespočet.

Ztráta nebo krádež

Někdy klíče ztratíme sami a můžeme tedy nadávat jen sobě, jenže občas se může stát, že vám klíče od auta ukradne někdo záměrně. Pozor by si tak měli dávat zejména majitelé drahých a luxusních vozů. Zcizit auto by pak bylo zcela jednoduchou záležitostí bez většího povšimnutí. V takových případech, kdy máte podezření, že jste sami vytratit klíče nemohli a je za tím někdo cizí, měli byste informovat policii a také pojišťovnu.

Druhé klíče doma 

Nejjednodušší variantou, když se něco takového stane, je mít vyřešené druhé klíče. Pokud duplikát nemáte, radíme, abyste si jej nechali co nejdříve udělat. Tato pojistka vám totiž může ušetřit dost starostí.

Druhé klíče sice máte, ale na starost je dostali třeba příbuzní bydlící 200 kilometrů daleko od vás. Což je logisticky trochu problém, na druhou stranu stále je reálná naděje, že se bezpečně dostanete do auta a i s ním odjedete, aniž byste museli něco rozbíjet, nebo volat odtahovou službu. To samozřejmě v obou případech bude stát nemalé peníze.

Vhodné je tak mít duplikátní klíče u sebe doma nebo je svěřit někomu blízkému, kdo žije ve stejném městě nebo alespoň poblíž. Jestliže je ale ztratíte třeba na dovolené, tam za vámi asi nikdo moc nepřijede. A tak bude nutné uvažovat nad jinou alternativou.

Náhradní klíč nemám

Toto je varianta, kterou by nikdo řešit nechtěl. Novější auta jsou totiž s klíčem propojená už v trochu jiném rozhraní, než třeba starý favorit, jehož problém by šel vyřešit prostě jen s pomocí imobilizéru.

U moderních bude potřeba počítat s odtahem do servisu, kde se o auto postarají - tedy přesněji o zámek. Bude nutné kontaktovat autosalon a nechat vyrobit klíč nový, který ale nemusí pasovat s autem podle VIN kódu a bude se muset vyrobit přesně podle zámku. O přesném postupu se nechte informovat v servisu.

Bohužel vás asi nepotěší cena, která bude ve většině případů, ať už se jedná o prémiové nebo neprémiové auto, dost vysoká. Většinou bude stát nový zámek s klíčem a včetně práce zhruba od 5 tisíc korun. V každém autoservisu může být cena jiná, ale určitě nečekejte pár stovek, v tomto případě nepomůže ani varianta neautorizovaného servisu.

Vyzkoušet můžete ještě variantu, kdy zavoláte specializovaného zámečníka, který se živí pouze otevíráním aut. Údajně by se měl dostat do všech typů aut, ale pak záleží, jak to bude s dalším postupem. Dovnitř se sice dostanete, ale vůz vám určitě nenastartuje.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články