PRÁCE 🧰

Zemřel slavný designér Luigi Colani

17. 9. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

16. září odešel ve věku 91 let člověk, jehož designové návrhy byly silně inspirované přírodou a do paměti automobilových nadšenců se zapsal především kamionem, který jako by přicestoval z budoucnosti.

Jaký byl jeho záměr?

Colaniho záběr byl ale mnohem širší, neomezoval se jen na dopravní prostředky. Jeho rukopis byl však jasně čitelný, ať už navrhoval televizory, šaty, nábytek nebo auta. Zaoblené, jakoby organické tvary, které ho proslavily, z něj zároveň dělaly i jakéhosi průkopníka směru zvaného bio design.

Narodil se 2. srpna 1928 v Německu. Od 50. let navrhoval pro automobilky Alfa Romeo, Fiat, BMW, Lancia a Volkswagen. Zakulacené tvary nebyly samoúčelné, Colaniho návrhy měly i propracovanou aerodynamiku, která se v té době u produkčních vozů příliš neřešila.

Z jeho tvorby stojí za to zmínit třeba Colani GT, který udivuje i dnes a těžko si představit, jak musel na kolemjdoucí tento vůz působit v době vzniku, tedy v 1960.

Rozruch způsobil i koncept z roku 1987 Lada Gorbi. Návrh závodního speciálu, určeného pouštní rally působil spíše jako lunární vozítko.

Jeho nejznámější počin, futuristický tahač, kde bylo vše podřízeno aerodynamice, se dočkal hned několika iterací. Všechny mají společné jedno - jsou nepřehlédnutelné.

To je jen zlomek z práce Luigiho Colaniho. Jeho práce lidé obvykle buď milují nebo nesnášejí. Jisté je bohužel jen to, že už žádné nové nepřibudou, protože svět přišel o jednoho z mála skutečně nenapodobitelných designérů.

Zdroj médií: flickr.

Podobné články