PRÁCE 🧰

Zatmavení oken u auta - víte, jaké jsou druhy?

11. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Orientovat se v různých druzích zatmavení oken aut není vůbec složité, protože jich je celkem omezené množství. Více je třeba zaměřit pozornost na cenu, účel a stupeň zatmavení.

Zatmavení oken auta, jaké jsou druhy?

Články na téma zatmavení skel:

  1. Zatmavení skel - co se smí a co ne?
  2. Zatmavení oken auta, jaké jsou druhy? - právě čtete

Zatmavení oken u auta

Cenově se u zatmavení oken auta, jako u většiny věcí, nevyplatí tolik šetřit. Nějaký domácí nástřik byste měli rovnou vypustit z hlavy, protože, pokud ne hned od začátku, přestane po krátkém čase odolávat, nejspíše nebude jednotný odstín a hůře se trefuje legální stupeň zatmavení. Asi jediná dobrá cesta jsou fólie na sklo. Existuje velká spousta výrobců, dají se dělat doma ale i od kvalifikovaných profesionálů a když nebudeme tolik škudlit, tak máme záruku dlouhé odolnosti a samozřejmě také funkčnosti autofolie. Mnoho odborníků vám při výběru poradí kupovat kvalitnější fólie na auto, za které si sice připlatíte, ale nebudete muset řešit žádné velké problémy a i aplikace kvalitnějších fólií na sklo je jednodušší.

Podle účelu dělíme autofolie následovně: 

  • na zadržení viditelného světla (fólie na auto proti oslnění posádky)
  • zadržení proti vnikání velkého množství tepelného záření (tepelná pohoda posádky)
  • ochrana před UV zářením (autofolie proti stárnutí interiéru)
  • estetické důvody (netřeba utrácet za vrstvy pro jiný účel)
  • a různé kombinace dalších (například naprosto průsvitná fólie na sklo, ale s nějakou z výše uvedených funkcí)

Zatmavení předních a zadních oken: Jaké jsou druhy?

Fólie na sklo auta - kvalita a odolnost

Kvalitu a odolnost si také můžeme zajistit použitím vícevrstvé fólie na sklo auta (tloušťky vrstev dohromady nepřesahují 1,5mm). Pro zvýšení kvality se například používá pokovování. Tyto autofolie dokážou samotné okno dokonce posílit. Není třeba se ani bát poškození při otevírání a zavírání okna, kvalitní fólie na auto jsou na toto stavěné. Speciální funkcí některých výrobků je zvýšení bezpečnostní funkce. Bezpečnostní folie na sklo dokáže sklo natolik zpevnit, že se neroztříští při havárii nebo jiném způsobu rozbití skla. Při zatmavení tyto autofolie také dobře chrání proti krádežím. Ale (záleží na výrobci) nedají se často použít na čelní sklo, kvůli zákonům na zatmavování oken. Barvy se odvíjí na spektru od velmi světlých do tmavých. Příklady často používaných barev jsou například kouřová zabarvení (světlejší odstín) a uhel (tmavší odstíny).

Atest autofolie je důležitý, ale i tak může nastat problém...

Pokud si myslíte, že legálnost zatmavení skel auta vyřešíte atestem fólie na sklo auta, dejte si pozor na jednu důležitou skutečnost. Vždy záleží na celkové míře zatmavení a již se staly případy, že i legálně aplikované autofolie byly u policistů problém. Více jsme se o zatmavení rozepsali v tomto článku

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články