PRÁCE 🧰

Zástava automobilu

28. 4. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Auta z aukcí nebo dražeb Zabavená auta k prodeji

V současné době se nejedná o běžně využívanou formu, jak rychle přijít k penězům, avšak se s takovou formou půjčky můžete stále setkat. Zástava auta znamená několik nepříjemností, zejména pro člověka, který zastavenou věc přebírá do své správy.

Zástava auta

Články na téma prodej zabavených aut:

  1. Zástava auta - právě čtete

Je to klasický model, do kterého se může dostat každý z nás. Z jakéhokoliv důvodu dlužíte nebo máte exekuce a potřebujete rychle sehnat peníze. Z banky si je brát nechcete nebo naopak nemůžete. Co s tím?

Nejdřív vás možná napadne prodat hodnotné věci - ostatně bez televize se člověk snadno obejde, ale co takové auto? Má smysl ho prodávat? Pokud cestujete za prací daleko a často, čtyřkolový stroj se určitě hodit bude. Možností, jak získat peníze rychle na účet, je i jeho zástava. Má ale opravdu smysl?

Úroky jako všude jinde

Při jakékoli zástavě je nutné počítat s tím, že jakmile vám bude za například vůz vyplacena určitá částka, budete muset později vyšší částkou znovu disponovat, abyste auto vyplatili zpět. K půjčené částce se přičítají totiž úroky. Je to tedy trochu řešení z bláta do louže, jak se říká, ale při nejnutnější chvíli asi pomůže.

Existují dvě varianty zástavy. Buď můžete zastavené auto dále využívat ke svým potřebám a nebo vám bude zabaveno a odstaveno na hlídaném parkovišti, kde na vás bude čekat, dokud jej nevyplatíte zpět. Postup má opět každá auto zastavárna svůj a je nutné se na něj doptat.

Dát auto do zástavy není jen tak

Zní to celkem jednoduše, ale ono to tak vlastně není. V našich končinách se k tomu příliš nepřistupuje, neboť je s tím velká administrativa a kupa starostí. Navíc Češi umí zástavu dobře obejít, a tak se tyto půjčky některým subjektům příliš nevyplatí praktikovat. Ve finále na tom spíše tratí.

Nicméně, aby někdo mohl auto zastavit, musí být jeho vlastníkem. Tudíž, nemůžete zastavit dědečkovo auto, které vám nepatří - ledaže byste disponovali plnou mocí, pak to u některých firem lze. Pokud k zástavě dojde, vždy se sepisuje zástavní smlouva. V té by mělo být uvedeno, že v případě, že majitel nezaplatí půjčenou částku za auto do určitého data, stane se novým majitelem vozidla ten, komu dotyčný dluží. Rovněž je do ní zaneseno datum a další podmínky zástavy.

No jo, jenže tady se bavíme o majiteli, ale provozovatel zůstává celou dobu stejný. I když tedy vůz propadne majetnicky danému subjektu, jako provozovatel bude uvedená stále dlužící osoba. Z toho hlediska je nutné sepsat další smlouvu o smlouvě budoucí, do které budou zahrnuty další podmínky, které mohou nastat v určitých okamžicích během zástavy.

Jak vidíte, už jen z tohoto smluvního handrkování, se nejedná o žádnou jednoduchou věc. Navíc, pokud už se ustanoví a podepíše smlouva, je nutné zajít na úřad a s notářským ověřením vpravit záznam do rejstříku zástav. To se dělá z čistě logických důvodů – aby to bylo černé na bílém. A nestalo se například, že si klient vezme zástavní půjčku od několika subjektů a ručit bude stále stejným autem, které má ale v zástavě už někdo jiný.

Kromě toho, některé zastavárny pro vyřízení půjčky po vás budou chtít prakticky jen občanku. Do jiných budete muset dokládat mnohem více dokumentů, včetně dokladu bydliště, například tedy výpis z banky nebo SIPO. Oba technické průkazy, osobní průkazy, kupní smlouvu... a další.

Pozor na to, komu věříte

Na internetu můžete narazit na nejrůznější firmy, které nabízejí rychlé vyřízení peněz za zástavu auta. Ne každá z nich ale bude férová. A i když slibují vyřízení půjčky do 30 minut po telefonu, dávali bychom si určitý pozor. Ostatně během telefonování nebudete mít výrazný prostor pro nastudování podmínek smlouvy, a tak byste později mohli tvrdě narazit. Preferujte proto společnosti, které můžete navštívit osobně.

Hlavně si smlouvy dobře pročtěte, stejně jako podmínky v nich uvedené. Jakmile jednou něco podepíšete, už není cesty zpět. Myslete rovněž na to, že se auto musí nejprve nacenit, takže nikdy nedostanete částku rovnající se kupní ceně vozu v minulosti. Na druhou stranu výše půjčky nemusí být vyplacena do plné míry hodnoty auta - tzv. pokud potřebujete jen pár desítek tisíc. Otázka ale je, jestli se pak taková zástava vyplatí.

Z naší strany bychom k zástavě vozu přistupovali jako k nejzazší možné variantě. Na první moment to může působit nevinně a snadně, ale člověk může snadno narazit a potom litovat.

Zdroj info: Odborník - vymáhání pohledávek; Zastav vůz.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články