PRÁCE 🧰

Prodej ojetých aut od soukromých osob

13. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Mezi varianty, jak prodat automobil, je udělat to sám a to bez autobazaru. V takovém případě je nutné vůz k prodeji připravit a také napsat solidní inzerát, který zvýší šance pro úspěch.

Prodej aut od soukromých osob

Články na téma inzerce aut online:

  1. Prodejte své auto na Portálu řidiče
  2. Prodej aut bez bazaru
  3. Prodej aut online je v dnešní době nutností
  4. Prodej aut od soukromých osob - právě čtete

V životě nastanou chvíle, kdy je nutné a potřebné prodat automobil. Pokud je to i váš případ, pak dodržujte pár zásadních bodů, aby prodej proběhl rychle a hladce. V současné době je to tak, že nová auta nejsou a ta ojetá jdou rychle na odbyt. Z toho vyplývá, že váš prodej by neměl trvat moc dlouho a pokud ještě dáte třeba slevu při rychlém jednání, máte zajištěno, že se zájemci jen pohrnou.

Co udělat pro dobrý prodej?

Ještě před samotným napsáním inzerátu, je vhodné auto uklidit, umýt a následně nafotit. Věřte tomu nebo ne, ale dobré fotky s uklizeným autem prostě prodávají. Samozřejmě kvůli tomu nemusíte hned vyhledat služeb profesionálního fotografa, v klidu vám postačí i mobilní telefon. Při focení se zaměřte i na nedokonalosti, ať případnému zájemci nezatajujete nějaké skutečnosti.

Do inzerátu napište vše důležité, tedy od stavu kilometrů až po drobné či viditelné závady. Hodí se také informace, jestli byl vůz po kuřákovi nebo bouraný. Jestliže k autu máte i sezónní pneumatiky, prodejte je spolu s autem, v opačném případě vám asi k ničemu nebudou. Nezapomeňte uvést i stáří automobilu, výkon a motorizaci.

Co se týká ceny, tak zde buďte realističtí. Pokud budete chtít využít aktuální situace na trhu ojetin a cenu tak ještě víc navýšit, je možné, že auto zas tak snadno neprodáte. Nevíte-li za kolik auto prodat, pak se mrkněte na inzeráty jiných prodejců, ať máte nějaký přehled. Už teď je ale jasné, že za auto dostanete víc než za cenu, za jakou by se prodávalo třeba před dvěma lety.

Do inzerátu rozhodně nezapomeňte vyplnit mobilní číslo nebo email, aby se s vámi případný zájemce mohl spojit. A pokud přidáte ještě informaci o případné slevě při rychlém jednání, pak je pozitivní výsledek zaručen.

Kam inzerát umístit?

Vzhledem k tomu, že prodej řešíte na vlastní pěst - tedy bez autobazaru, pak máte několik možností, kam inzerát vložit. Asi nejčastější variantou bude nějaká Facebook skupina, která se zaměřuje na prodeje vozů. Dále to jsou specializované weby, kam zadarmo umístíte inzerát a čekáte, až se z toho něco vyklube. Pokud chcete mít vyšší šanci, platí se tzv. topování. To znamená, že za určitou částku se váš inzerát posune v seznamu dalších podobných aut výše. Kromě toho se můžete podívat i na naše možnosti inzerce automobilů a kdo ví, třeba se zadaří.

Za zastaralý způsob se dá považovat vylepení informace o prodeji na boční sklo automobilu. Není to moc časté, ale přesto takový "inzerát" na cestách potkáte. A možná bude chtít auto koupit někdo ze známých nebo rodiny - avšak v těchto případech pozor, i když se jedná o vaše blízké, neměli byste kvůli tomu slevovat z ceny, protože se cítíte blbě.

Když se prodej podaří

Vypadá to, že jste auto úspěšně prodali a ani to tak dlouho netrvalo, že? Nicméně teď je nutné ještě pár administrativních drobností. Jednou z nich je napsat platnou kupní smlouvu. Kromě toho nezapomeňte zrušit povinné ručení i havarijní pojištění, které na nového majitele automaticky nepřechází, ani nezaniká.

Dále se bude jednat o přepis auta. Tento úkon, ačkoli mohl být prodej jakkoli rychlý a zájemce nadšený, zajistěte vy. V dnešní době se totiž nelze moc spoléhat na poctivost a zodpovědnost některých lidí. A tak s novým majitelem, nebo s plnou mocí od něj, zajděte na příslušný úřad a auto přepište. Pokud by se tak do určitého data (10 dnů) od koupě nestalo, jste to vy, kdo pokutu zaplatí.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články