PRÁCE 🧰

Zabavená auta z leasingu na prodej

10. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat operativní leasing Koupě auta na operativní leasing

Občas se může stát, že se dostanete do finanční tísně, třeba kvůli vážným životním událostem. Jenže neschopnost splácet leasing vás může stát nejen auto, ale i další finance.

Zabavená auta z leasingu na prodej

Články na téma výběr auta na operativní leasing:

  1. Známe auta, která lze pořídit nejlevněji na operák
  2. Výhody operativního leasingu
  3. Auto na operák na rok
  4. Zabavená auta z leasingu na prodej - právě čtete

Auta z leasingu, jak to funguje?

Jakmile si vybere na internetu nebo v kamenném obchodě auto, můžete si, krom úvěru, vzít také leasing. Klient tak navštíví leasingovou společnost, se kterou uzavře smlouvu na výši částky vozidla a domluví se samozřejmě na počtu měsíčních splátek. Ty musí pravidelně hradit.

V případě, že klient přestane splácet, vyzve ho leasingová společnost dopisem, aby dlužnou částku uhradil a pokračoval ve splácení. Jestliže ani to klient neudělá, pak společnost provede výpočet celé leasingové smlouvy (měsíce, které zbývají do doplacení), včetně úroku, nákladů a vyzve klienta k vrácení vozu. Nastávají tři možné situace:

Klient auto z leasingu vrátí

Nejlepší možnost. Poté co klienta leasingová společnost vyzve k vrácení vozu, dostane klient vyúčtování. Následně společnost předmět leasingu - tedy v tomto případě auto - prodá na aukci. V aukci se odhadcem určí cena a auto se nabídne do prodeje. Částku, za kterou se vůz prodá, společnost odečte od dlužné částky, kterou klient vůči leasingovce má. Na klientovi je tedy už jen doplatit zbytek.

Pokud zbývající část nedoplatí, leasingovka ho dá k soudu. Následně může být proveden příkaz k provedení exekuce.

Klient auto z leasingu nevrátí

Horší varianta. Opět společnost vyzve klienta, aby vozidlo vrátil, ale on to neudělá. V takovém případě leasingová společnost v rámci svých pracovníků nebo externích pracovníků (domluvená spolupráce s inkasní společností) vůz dohledá. Pokud se auto najde, zajistí se na místě a tím je klientovi odebráno. A následuje proces tak jako v předchozím odstavci.

Nutno podotknout, že například náklady na odtah platí klient. Ostatně toto je uvedeno i v leasingové smlouvě. Při každém přebírání auta se dělá fotodokumentace a vyplňuje se předávací protokol.

Auto z leasingu není k nalezení

V případě, že klient vozidlo nevrátí a ani není dohledáno inkasní společností, může leasingová společnost podat trestní oznámení na klienta z důvodu odcizení vozidla. Klientovi tak vznikají další problémy a trestní stíhání.

Zabavená auta z leasingu na prodej, kde je koupit?

Každá leasingová společnost prodává auta buď interně na svém webu a nebo má smluvenou spolupráci s jiným subjektem, který provádí aukce automobilů. Pro příklad společnost UniCredit zabavená vozidla uvádí jak na svých stránkách, tak se aukce automobilů provádějí v CarAukci.

Leasingová společnost může s vozem nakládat jak chce, neboť na rozdíl od úvěru, je jeho vlastníkem. Buď je zapsaná v technickém průkazu jako vlastník a nebo má podepsanou plnou moc od klienta.

Registr dlužníků

V případě, že nebudete moci splácet a stane se jedna z výše uvedených situací, pak si můžete být jisti, že si uděláte škraloup na pověsti. Jakmile totiž neplatíte, jste automaticky dlužníkem. To se následně zapisuje do bankovních i nebankovních registrů (informace tam zůstává i po zaplacení dlužné částky). Takže pokud byste si časem nebo později chtěli vzít půjčku, je možné, že ji nedostanete právě kvůli tomuto záznamu - stáváte se nedůvěryhodnou osobou.

Z registru dlužníků se člověk může dostat až po čtyřech letech od splacení dluhu. Z registru SOLUS je to po třech letech a jeden rok po nezaplacení energetické nebo telekomunikační společnosti.

Zdroj médií: pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články