PRÁCE 🧰

Vybíráme schopná a spolehlivá ojetá SUV střední třídy

21. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Etalonem třídy je Karoq, Tiguan nebo Qashqai. Při výběru ojetiny se ale nemusíte omezovat jen na tyto modely. Přinášíme výběr nejlepších ojetých SUV střední třídy, která potěší svou spolehlivostí.

Kia Sportage

SUV střední třídy je takový svatý grál této oblíbené kategorie. Je to SUV se vším všudy – má tedy pořádně zvednutý podvozek, prostorný interiér a často nabízí pohon všech kol. Přitom se dalo jako nové koupit za realitně slušné peníze – alespoň v porovnání s „full size“ SUV. Situace není jiná ani u ojetých SUV. Je po nich hlad, ale naštěstí jich je v inzercích dostatek. Ta nejlepší ojetá SUV střední třídy v poměru cena výkon si nyní projdeme.

Kia Sportage

Sportage třetí generace už je starší auto. Vyráběla se v letech 2010 až 2016. Zajímavostí ale je, že kusy z posledního roku výroby stále ještě mohou být v sedmileté záruce. Vozy Kia z této doby jsou obecně velmi kvalitní, bytelná a spolehlivá auta. Totéž platí i pro Sportage, a přesně proto je i v našem výběru nejlepších ojetých SUV. Její stáří už je lehce poznat v architektuře interiéru, ale nic hrozného to není. Je prostorná a podvozek, ačkoliv nijak nenadchne, je dobře naladěný.

Z motorizací je na výběr benzín i nafta. Dobrá zpráva je, že jsou všechny jednotky spolehlivé a záleží tak pouze na osobních preferencích. Největší zájem je o vznětový dvoulitr. Pouze nejsilnější naftu a benzín šlo párovat s osvědčeným automatem a pohonem 4x4. Slušné kusy pořídíte v autobazarech už pod čtvrt milionu.

Nabídka ojetých aut Kia Sportage

Ford Kuga

Ford Kuga druhé generace bývá v autobazarech často přehlížená, ostatně jako většina ostatních Fordů z posledních let. Přitom pro všechny platí, že to jsou velmi povedená auta, a vzhledem k ceně to u ojetin platí dvojnásob. Interiér Kugy je prostorný a praktický, přestože nepůsobí tak hodnotně, jako třeba v konkurenčním Tiguanu. Kuga taky často vyjížděla z továrny s velmi dobrou výbavou, což u ojetiny mnozí ocení. Výtečný kompromis mezi sportovním a komfortním naladěním podvozku je v této generaci Fordů také samozřejmostí.

Pod kapotou je jasnou volbou naftový dvoulitr. Už jsme to na naších stránkách psali několikrát, ale zopakujeme to. Tento motor je držák, umí potěšit spotřebou a slušnou dynamikou. Navíc splňuje normu Euro 6.1, i bez užití AdBlue. Benzinové motory nicméně taky nejsou vyloženě špatné. Potěší možnost pohonu všech kol. Automatické převodovce PowerShift se v tomto případě ale raději vyhněte. S autem si příliš nerozumí a je zdrojem velmi drahých problémů. V bazaru seženete slušný kus s motorem 2,0 TDCi už pod 300 tisíc.

Ford Kuga

Inzeráty ojetých vozů Ford Kuga

Toyota RAV4

Toyota RAV4 se postupem času vypracovala na etalon třídy a nyní patří k nejlepším SUV tohoto segmentu. Už minulá generace byla velmi dobré auto, které bychom vám mohli doporučit prakticky v jakékoliv verzi, ačkoliv japonským nafťákům bychom tolik důvěry nedávali. Dnes si ale dovolíme doporučit jednu konkrétní verzi – tu hybridní. Hybridy od Toyoty za sebou mají skutečně dlouhý vývoj, a tak se nemůžeme divit, že se jedná o jedno z nejspolehlivějších pohonných ustrojí na trhu.

V reálném provozu dokáže RAV4 jezdit za vynikající spotřebu, uvnitř pak nabízí dostatek prostoru pro celou rodinu. Interiér je ale typicky japonský a pro evropského zákazníka vyžaduje trochu zvyku. Stejně jako celé auto ale vyniká svou robustností. Hybridní Toyoty si svou cenu obvykle slušně drží, „RAVka“ už se ale dostává pod půl milionu, což je slušná nabídka.

Toyota RAV4

Nabídka vozidel Toyota RAV4

Zdroj info: Autorský text, whatcar.
Zdroj médií: Kia, Ford, Toyota.

Fotogalerie (2 fotek)

Podobné články