PRÁCE 🧰

Toyota Yaris Cross 4x4 pohon

17. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Toyota

Japonská automobilka Toyota se u svých aut pyšní evolučním pohonem 4x4. Co je na něm tak speciální a čím se liší od své konkurence?

Toyota Yaris Cross pohon všech kol

Malé městské SUV Toyota Yaris Cross se ve své vrcholné motorové hybridní verzi pyšní speciálním pohonem všech čtyř kol. Pohon všech čtyř kol již není tolik běžný a to především kvůli emisním normám Evropské unie a ceně pohonných hmot. U malých SUV pohon 4x4 také není zcela běžným jevem. Proč se japonská Toyota k takovému velkému kroku unáhlila a vyplatilo se jí to?

Toyota Yaris Cross hybridní pohon

Yaris Cross nabízí hybridní pohon, který vychází ze čtvrté generace systému. Je poháněn spalovákem o objemu 1,5 litru, který pracuje v Atkinsonově cyklu, ten byl již představen v nové generaci Toyoty Yaris v hatchbacku. Toyota se dušuje, že hybridní Cross s pohonem pouze na přední kola nebude vykazovat emise CO2 větší než 100 g/km. V případě sepnutí pohonu 4x4 by Toyota Yaris na první pohled offroadové verzi s přídomkem Cross neměla překročit emisní limit přes 110 g/km.

Malé SUV/crossovery s pohonem AWD nejsou na Evropském trhu moc rozšířené. Toyota Yaris se svým pohonem 4x4 se chová většinu času jako obyčejná předokolka. Při rozjezdech nebo zrychlování však Yaris Cross dokáže přesměrovat hnací moment na zadní nápravu, aby tím zabránil ztrátě přilnavosti. Tím chtěla Toyota především zajisti vyšší stabilitu a bezpečnost celého vozu. Spolu s pohonem 4x4 Yaris nabídne manuálně nastavitelné režimy „trail“ a „snow“, které známe především z „opravdových čtyřkolek“. Tyto režimy zajišťují vyšší stabilitu vozu při náročných jízdních podmínkách.

Yaris Cross a cena

Novou Toyotu Yaris Cross, která nabízí AWD, je možné si ji pořídit již od 645 000 korun. Za tuto cenovku je Yaris Cross ve výbavě Comfort. V případě, že si uživatel potrpí například na bezklíčovém ovládání, vyhřívaném volantu nebo elektricky sklopnými zrcátky, pohon 4x4 najde také ve vyšší výbavě Executive za 745 000 korun. AWD je dostupný také ve výbavě Adventure za 782 000 korun.

Zdroj info: Toyota, Autobond.
Zdroj médií: Nikola Vrablová.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články