PRÁCE 🧰

Tomáš Ouředníček odstartuje na Dakaru s Toyotou Hilux GR T1+

2. 6. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Tomáš Ouředníček se spolujezdcem Davidem Křípalem pojedou Dakar 2024 v barvách českého týmu Toyota Gazoo Racing Czech. Pilotovat přitom budou shodnou Toyotu Hilux GR T1+, se kterou už dvakrát vyhrál Nasser Al-Attiyah.

Toyota Gazoo Racing Czech

Toyota Gazoo Racing Czech

Projekt Toyota Gazoo Racing Czech se nám poprvé představil na motoristické slavnosti Legendy a dle atmosféry na místě to bylo představení plné nadějí a hrdosti. Jakpak by také ne? Toyota Gazoo Racing je ve světe motorsportu pojem – japonskému týmu už se povedlo dobýt Le Mans, Dakar i Mistrovství světa v rallye. Založení české odnože tak má velký význam. Ale pozor – nejedná se o tovární tým, na to je Toyota dosti háklivá.

Toyota Gazoo Racing Czech

Tomáš Ouředníček s navigátor Davidem Křípalem nepojedou s ničím jiným, než s osvědčeným speciálem Toyota Hilux GR T1+. V místě, kde je normálně korba, skrývá offroad kategorie T1 pětilitrový osmiválec s původem v Lexusu. Svých 400 koní pak posílá na zem skrze pohon všech kol. Výbornou trakci v nehostinných podmínkách dálkových soutěží zaručují doslova obrovské terénní pneumatiky BFGoodrich, a především podvozek s nezávislým zavěšením, který nerozhází ani největší nástrahy Dakaru. Po letech, kdy si Ouředníček svá závodní auta vyvíjel sám, má tedy možnost poprvé usednout do špičkové techniky.

„Jsem nesmírně šťastný. Dostat se do vozu od nejlepšího závodního týmu světa, je snem každého jezdce. Na tom, abychom získali příležitost usednout právě do špičkové Toyoty, jsme tvrdě pracovali dlouhou dobu. Je to velká odměna za naše výkony i vytrvalost. Určitě nám pomohlo i naše týmové motto „nikdy to nevzdám“, které stále odhodlaně plníme. Toyota je vítězem tří Dakarů a my nyní získáváme možnost měřit se s nejužší světovou špičkou,“ říká Ouředníček.

Toyota Gazoo Racing Czech

S osmi účastmi na Dakaru už je Tomáš Ouředníček ostřílený harcovník, přesto přípravu na Dakar 2024 nepodceňuje. V plánu je náročné letní trénování a testování, závodní tým Toyota Gazoo Racing Czech by se měl objevit i na některých evropských offroad závodech. Ostrým testem na dakarskou rallye bude říjnový podnik světového šampionátu Rally du Maroc. Tomáš Ouředníček, a s ním i celý tým Toyota Gazoo Racing Czech, ale směřují maximum úsilí především na 46. Rallye Dakar, kde se chtějí ucházet o přední příčky. Jestli se to podaří uvidíme hned zkraje příštího roku, šanci na to má ale nově vzniklý projekt velmi dobrou.

Zdroj info: Toyota.
Zdroj médií: Toyota.

Podobné články