PRÁCE 🧰

Tipy a rady, jak vybrat letní pneumatiky 195/50 R15

23. 5. 2023 9 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Víte, kdy je vhodné přezouvat na letní pneumatiky? Poradíme vám, při výběru letního obutí a jak druhé pláště skladovat.

Průvodce výběru letních pneumatik 195/50 R15

Články na téma testy letních pneumatik dle rozměru R15:

  1. Test letních pneumatik 185/65 R15
  2. Test letních pneumatik 195/65 R15
  3. Test letních pneu 195/65 R15 2023
  4. Letní pneu v rozměru 195/55 R15 - které koupit?
  5. Průvodce výběru letních pneumatik 195/50 R15 - právě čtete

Od 1. dubna do pneuservisů nabíhají první řidiči, kteří chtějí ze zimních plášťů přezout na ty letní. Obecně se však doporučuje vyčkat alespoň na průměrné denní teploty, které se budou pohybovat kolem sedmi stupňů. Při přezouvání je třeba dbát pár pravidel, mezi které patří také správné skladování. Skladovat pneumatiky je vhodné v garáži nebo ve sklepě, kde není UV světlo a teploty se tam pohybují kolem 15 stupňů. Je vhodné mít pneumatiky také daleko od všech chemikálií, olejů a ostrých předmětů. Zimní pneumatiky je vhodné skládat do komínku na sebe. Jejich pořadí alespoň jednou za měsíc prohoďte, aby nedocházelo k nadměrné deformaci.

Pokud skladujete pneumatiky bez disků, je dobré je skládat vedle sebe nastojato, případně pověsit. Při přezutí je vhodné zajet zkontrolovat vyvážení a geometrii kol. Špatná geometrie může nepříznivě působit na podvozkové části vozidla. Dnes se podíváme na nezávislý výběr letních pneu 195/50 R15 podle hodnocení samotných uživatelů.

Pneumatiky prémiové třídy

Nejvyšší kvalitu, výkon a bezpečnost při jízdě na suchu i mokru poskytují pneumatiky prémiové třídy, které jsou považovány za nejlepší pneumatiky na trhu. Tyto pneumatiky jsou vyráběny s využitím nejmodernějších technologií a materiálů a testovány tak, aby nabízely vynikající jízdní vlastnosti a stabilitu. Pneumatiky prémiové třídy jsou nejvhodnější pro řidiče, kteří často jezdí na delší vzdálenosti a v různých klimatických podmínkách a kteří požadují nejvyšší úroveň kvality. I přes vyšší cenu v porovnání s pneumatikami střední třídy jsou prémiové pneumatiky pro náročné řidiče nezbytné díky vynikajícímu výkonu, bezpečnosti a pohodlí, které nabízejí.

Mezi přední výrobce prémiových pneumatik patří Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Nokian Tyres a Pirelli.

Michelin Pilot Sport PS3

Pneumatiky Michelin Pilot Sport PS3 v rozměru 195/50 R15 jsou pneumatiky z kategorie letních výkonných pneumatik. Jsou navrženy pro sportovní a výkonné vozy a nabízejí vysoký výkon, stabilitu a kontrolu na suchém a mokrém povrchu. Tyto pneumatiky jsou vyrobeny s technologií "Anti Surf System" pro lepší odvod vody a výrazně snížené riziko aquaplaningu. Tato technologie zajišťuje také vynikající přilnavost na mokrém povrchu. Pořídit si je můžete v průměru za 2 300 korun za kus.

Bridgestone Turanza T005

Pneumatiky Bridgestone Turanza T005 v rozměru 195/50 R15 jsou navrženy pro využití na vozidlech s menšími a středními motory. Tyto pneumatiky nabízejí řidičům vysokou úroveň výkonu, bezpečnosti a komfortu. Pneumatiky mají směrový dezén s mnoha lamelami pro lepší trakci na mokru a zlepšení brzdného výkonu. Koncepce kordového materiálu s technologií Spiral-Wrap zvyšuje pevnost a zlepšuje ovládání a stabilitu pneumatiky. Pneumatiku pořídíte v průměru za 2 000 korun.

Continental UltraContact

Nejprodávanější pneumatikou jsou zaručeně Continental UltraContact 195/50 R15 82 V. Tyto pláště poskytují skvělé jízdní vlastnosti a poskytuje potřebnou bezpečnost. Pneumatiky disponují hmotnostním indexem 82 (do 475 kg na kolo) a indexem rychlosti V (maximální bezpečná rychlost do 240 km/h). Pneumatiky v rozměru 195/50 R15 pořídíte v průměru za 2 000 korun.

Dunlop SP Sport BluResponse

Tyto pneumatiky jsou určeny pro vozy nižší střední třídy a nabízejí vynikající výkon na mokrém povrchu, nízký valivý odpor a tím i úsporu paliva. Díky použití pokročilých technologií jsou tyto pneumatiky velmi odolné proti opotřebení a mají dlouhou životnost. Hluk způsobený těmito pneumatikami je také relativně nízký, což zajišťuje vysokou míru komfortu během jízdy. Pneumatiky pořídíte v průměru za 1 900 korun.

Goodyear EfficientGrip Performance

Letní pneumatiky Goodyear EfficientGrip Performance v rozměru 195/50 R15 jsou navrženy tak, aby poskytovaly vynikající výkon na suchu i mokru. Tyto pneumatiky mají asymetrický dezén, který umožňuje vynikající přilnavost na mokrém povrchu a zároveň minimalizuje hlučnost a zlepšuje komfort při jízdě. Kromě toho mají také technologii ActiveBraking, která zkracuje brzdnou dráhu na mokrém i suchém povrchu. Pláště Goodyear pořídíte v průměru za 2 800 korun za kus.

Nokian WetProof

Nokian WetProof jsou pneumatiky, které svými vlastnostmi vynikají především na mokré vozovce. Pneumatiky jsou určené pro vozy nižší a střední třídy a poskytují efektivní odolnost vůči aquaplaningu. Pneumatiky jsou podle hodnocení uživatelů tiché a uživateli korunovány jako „prémiové pneumatiky“ za lidovou cenu. Pláště Nokian WetProof pořídíte za 1 600 korun za kus.

Pirelli Cinturato P1

Letní pneumatiky Pirelli Cinturato P1 v rozměru 195/50 R15 jsou určeny pro osobní vozy střední a vyšší třídy. Tyto pneumatiky nabízejí vynikající výkon na suchu a mokru díky technologiím použitým při jejich výrobě. Díky optimalizovanému vzorku dezénu mají pneumatiky Cinturato P1 také nízký valivý odpor a vysokou životnost. Tyto pneumatiky jsou navrženy tak, aby snižovaly hlučnost a vibrace, což znamená, že jsou velmi pohodlné na dlouhé cesty. Pořídit si je můžete v průměru za 1 900 korun za kus.

Prémiové letní pneumatiky 195/50 R15 s dopravou zdarma

Pneumatiky střední třídy

Pneumatiky střední třídy jsou obecně považovány za kompromis mezi výkonem, cenou a pohodlím. Tyto pneumatiky poskytují solidní výkon a bezpečnostní vlastnosti, jako je dobrá přilnavost na mokru a odolnost proti aquaplaningu, a jsou cenově dostupnější než prémiové pneumatiky. Pneumatiky střední třídy jsou vhodné pro každodenní jízdu v běžných podmínkách na silnicích zejména pro vozy nižší a střední třídy. Někteří řidiči pneumatiky střední třídy přehlížejí a zaměřují se buď na prémiové, nebo na nejlevnější varianty. Nicméně výrobci pneumatik střední třídy často využívají technologie, které jsou osvědčené u prémiových značek, což umožňuje vyrábět pneumatiky střední třídy za příznivější ceny.

Mezi značky pneumatik střední třídy patří Uniroyal, Kumho, Hankook, Firestone a Fulda.

Uniroyal RainSport 5

Uniroyal RainSport 5 jsou letní pneumatiky určené pro osobní vozy a jsou dostupné v různých rozměrech, včetně rozměru 195/50 R15. Mají asymetrický dezén, který zajišťuje vynikající trakci a ovladatelnost na mokré i suché vozovce. Pneumatiky Uniroyal RainSport 5 mají také inovativní směs gumy s technologií Shark Skin, která umožňuje, aby voda byla rychle a efektivně odváděna, což snižuje riziko aquaplaningu. Díky těmto vlastnostem jsou pneumatiky Uniroyal RainSport 5 vhodné pro řidiče, kteří se často potýkají s deštěm a hledají výkonné a bezpečné pneumatiky. Pořídit si je můžete v průměru za 1 700 korun.

Kumho Ecsta HS52

Letní pneumatiky Kumho Ecsta HS52 v rozměru 195/50 R15 jsou navrženy pro malé a střední vozy a nabízejí vynikající jízdní vlastnosti na suchu i mokru. Tato pneumatika má asymetrický dezén s hlubokými drážkami, které pomáhají odvádět vodu a snižovat riziko aquaplaningu. Díky tomu poskytuje vysokou úroveň bezpečnosti a stabilitu za mokra. Kromě toho má pneumatika Kumho Ecsta HS52 nízký valivý odpor, což znamená menší spotřebu paliva a nižší emise CO2. To činí tuto pneumatiku ekologičtější a šetrnější k životnímu prostředí. Pneumatiku pořídíte v průměru za 1 200 korun.

Hankook K125 Ventus Prime 3

Letní pneumatiky Hankook K125 Ventus Prime 3 v rozměru 195/50 R15 jsou navrženy tak, aby poskytovaly vyšší výkon na suchu i mokru. Vzorek dezénu má asymetrický design, který zajišťuje vynikající trakci a brzdění na mokrém povrchu a současně zvyšuje stabilitu a řízení na suchu. Kromě toho, pneumatiky Hankook K125 Ventus Prime 3 jsou vyrobeny s použitím pokročilých technologií, které snižují opotřebení a prodlužují životnost pneumatiky. Pořídit si je můžete v průměru za 1 500 korun za kus.

Firestone Roadhawk

Letní pneumatiky Firestone Roadhawk v rozměru 195/50 R15 jsou navrženy pro výkon a bezpečnost. Tyto pneumatiky mají asymetrický dezén, který poskytuje dobrou trakci a stabilitu v různých podmínkách počasí. Díky použití nové směsi gumy mají pneumatiky Firestone Roadhawk dlouhou životnost a nízký valivý odpor, což umožňuje snížení spotřeby paliva a emisí CO2. Pneumatiky je možné pořídit v průměru za 1 600 korun.

Fulda MultiControl

Letní pneumatiky Fulda MultiControl v rozměru 195/50 R15 jsou určeny pro osobní vozidla a nabízejí vyváženou kombinaci výkonu na suchu i mokru a sníženou spotřebu paliva. Díky speciálnímu dezénu, který disponuje širokými žlábky a kanálky, poskytuje tato pneumatika vynikající výkon při odvodu vody a minimalizuje riziko aquaplaningu. Další výhodou pneumatiky Fulda MultiControl je její snížená hlučnost, což zaručuje pohodlnou a tichou jízdu. Pořídit si pneumatiky Fulda můžete v průměru za 1 500 korun za kus.

Letní pneumatiky 195/50 R15 střední třídy s dopravou zdarma

Pneumatiky ekonomické třídy

Pneumatiky nižší třídy jsou pneumatiky s nižší cenou, které jsou určeny pro zákazníky s menším rozpočtem. Tyto pneumatiky nabízejí nižší kvalitu a výkon než pneu prémiové nebo střední třídy, ale jsou vhodné pro řidiče, kteří nepotřebují nejvyšší výkon a bezpečnost v extrémních podmínkách, ale chtějí především ušetřit náklady za výměnu pneumatik. Některé značky „low-budget“ pneumatik nabízejí dobrou kvalitu a bezpečnost za nízkou cenu.

Mezi značky pneumatik nižší třídy patří Fortune, Laufenn, Barum, Sava a Matador.

Fortune FSR802

Fortune FSR802 jsou letní pneumatiky pro osobní automobily s asymetrickým dezénem, které nabízejí dobrý výkon za rozumnou cenu. Mají široké žlaby pro efektivní odvod vody a redukci aquaplaningu a také poskytují dobré brzdné vlastnosti a stabilitu v zatáčkách. Tyto pneumatiky jsou vhodné pro běžné řidiče, kteří hledají cenově dostupné pneumatiky pro každodenní použití. Pneumatiky pořídíte v průměru za 1 100 korun za kus.

Laufenn LK01 S FIT EQ+

Letní pneumatiky Laufenn LK01 S FIT EQ+ v rozměru 195/50 R15 jsou navrženy pro výkonná vozidla a nabízejí vyvážený výkon na suchém i mokrém povrchu. Mají asymetrický dezén, který poskytuje vynikající trakci a ovladatelnost, a optimalizovanou směs gumy, která zajišťuje nízký valivý odpor a snižuje spotřebu paliva. Kromě toho mají také nízkou hladinu hluku, což zvyšuje komfort jízdy. Laufenn je značka společnosti Hankook Tire, která se zaměřuje na výrobu cenově dostupných pneumatik s dobrou kvalitou. Pneumatiku pořídíte v průměru za 1 200 korun za kus.

Barum Bravuris 5HM

Hledáte levnější pneumatiky, které se hodí pro vaše ježdění po městě? Ideálním řešením pro vás mohou být pneumatiky od české společnosti Barum. Barum Bravuris 5HM 195/50 R15 82 V poskytují vysoký kilometrový nájezd, spolehlivou přilnavost a nízký valivý odpor, s čímž je spojená nízká spotřeba. Pneumatiku v rozměru 195/50 R15 pořídíte v průměru za 1 400 korun.

Sava Intensa HP

Letní pneumatiky Sava Intensa HP v rozměru 195/50 R15 nabízejí vyvážený výkon v různých podmínkách, včetně sucha i mokra. Mají asymetrický dezén s plnými žebry a systémem AquaFlow, což umožňuje rychlé a účinné odvádění vody z podélné drážky dezénu. Toto zajišťuje vysokou stabilitu a bezpečnost při jízdě na mokré vozovce. Pneumatiky Sava Intensa HP také nabízejí pohodlnou jízdu díky nové směsi pryže s nízkou hladinou hluku. Pořídit si je můžete v průměru za 1 400 korun.

Letní pneu 195/50 R15 ekonomické třídy s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, Continental, odborník.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články