PRÁCE 🧰

Jaké koupit letní pneumatiky v rozměru 195/55 R15?

15. 5. 2023 9 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy pneu dle rozměru Rádce motoristy

V tomto článku se podíváme na vlastnosti pneumatik v rozměru 195/55 R15 a co byste měli zvážit při výběru správných pneumatik pro vaše auto. Navíc se podíváme na některé z nejlepších letních pneumatik v tomto rozměru na trhu, abychom vám pomohli při rozhodování o nákupu.

Letní pneu v rozměru 195/55 R15 - které koupit?

Články na téma testy letních pneumatik dle rozměru R15:

  1. Test letních pneumatik 185/65 R15
  2. Test letních pneumatik 195/65 R15
  3. Test letních pneu 195/65 R15 2023
  4. Letní pneu v rozměru 195/55 R15 - které koupit? - právě čtete
  5. Průvodce výběru letních pneumatik 195/50 R15

Letní pneumatiky jsou klíčovým prvkem pro bezpečnou a pohodlnou jízdu v letních měsících. Abychom si zajišťovali maximální výkon a bezpečnost na silnici, je důležité vybrat správnou velikost pneumatik pro náš vůz. V této souvislosti se často hovoří o rozměru 195/55 R15, což je velmi populární rozměr pro mnoho středních a menších automobilů.

Rozměr pneumatik 195/55 R15 je poměrně běžný a najdeme ho na mnoha vozech nižší a střední třídy. Mezi vozy, které mohou být vybaveny touto velikostí pneumatik, patří například Volkswagen Golf, Škoda Octavia, Ford Fiesta, Renault Clio, Opel Astra, Citroën C4 nebo Peugeot 208. Je to rozměr, který nabízí dobrou rovnováhu mezi výkonem a komfortem jízdy a je vhodný pro běžné použití v městském provozu a na delších cestách.

Pneumatika v rozměru 195/55 R15 nabízí dobré vlastnosti přilnavosti a ovladatelnosti. Číslo 195 značí šířku pneumatiky v milimetrech, číslo 55 udává výšku běhounu jako poměr k šířce pneumatiky a R označuje radiální konstrukci. R15 značí průměr disků v palcích, na které je tato pneumatika určena.

Díky svému rozměru a konstrukci nabízí tato pneumatika dobrou rovnováhu mezi komfortem a sportovním charakterem. Díky širšímu běhounu a menšímu profilu pneumatiky nabízí lepší přilnavost a ovladatelnost v zatáčkách. Výrobci pneumatik často využívají moderní technologie a materiály k vylepšení vlastností pneumatiky, jako je například odolnost proti aquaplaningu a nízký valivý odpor, což může vést k nižší spotřebě paliva.

Pneumatiky prémiové třídy

Pneumatiky prémiové třídy jsou považovány za ty nejlepší na trhu. Tyto pneumatiky nabízejí nejvyšší kvalitu, výkon a bezpečnost. Jsou vyrobeny s použitím nejmodernějších technologií a materiálů a jsou testovány tak, aby poskytovaly vynikající výkon na suchu i mokru, stejně jako vysokou stabilitu a pohodlí. Prémiové pneumatiky jsou ideální pro řidiče, kteří často cestují na delší vzdálenosti a jezdí v různých klimatických podmínkách a kteří vyžadují to nejlepší. I když jsou pneumatiky prémiové třídy obvykle dražší než pneumatiky střední třídy, výkon, bezpečnost a pohodlí, které poskytují, jsou pro náročné řidiče často nezbytné.

Mezi výrobce pneumatik prémiové třídy patří Nokian Tyres, Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin a Pirelli.

Michelin Energy Saver+

Pneumatiky Michelin Energy Saver+ v rozměru 195/55 R15 jsou navrženy pro vozidla nižší a střední třídy, která mají zájem o snížení spotřeby paliva a emisí CO2. Tento typ pneumatiky je známý svou vysokou úsporností paliva a dlouhou životností. Vysoká odolnost proti opotřebení a dobrá adheze na mokru jsou také důležitými vlastnostmi těchto pneumatik. Mohou být vhodné pro jízdu v městském provozu nebo na delších cestách. Pneumatiky jsou k dispozici v průměru za 2 700 korun za kus.

Nokian WetProof

Pneumatiky Nokian WetProof v rozměru 195/55 R15 jsou navrženy pro použití na vozidlech s menšími rozměry kol. Tyto pneumatiky mají asymetrický dezén s účinnými drážkami pro odvod vody a snížení rizika vodního aquaplaningu. Skvělý brzdný výkon je zajištěn díky použití speciální směsi pryže, která nabízí dobrou přilnavost i na mokrém povrchu. Tento model pneumatiky je ideální pro řidiče hledající spolehlivé a bezpečné pneumatiky pro běžné jízdní podmínky. Pneumatiky je možné pořídit v průměru za 2 100 korun za kus.

Bridgestone Turanza T005

Bridgestone Turanza T005 v rozměru 195/55 R15 je sportovní letní pneumatika s vysokým výkonem a dobrým záběrem na mokru. Má asymetrický dezén s novou směsí pryže, která zajišťuje nižší valivý odpor a vynikající přilnavost na suchu i mokru. Díky novým technologiím, jako jsou 3D lamely a speciální tvarování dezénu, se zvyšuje stabilita a ovladatelnost vozu při vysokých rychlostech. Pláště Bridgestone pořídíte v průměru za 2 900 korun za kus.

Continental EcoContact 6

Continental EcoContact 6 pneumatiky v rozměru 195/55 R15 jsou navrženy s důrazem na snížení spotřeby paliva a emisí CO2, ale také na zlepšení bezpečnosti a pohodlí při jízdě. Tato pneumatika je vybavena novým dezénem běhounu s lepším odvodem vody, což zajišťuje vynikající jízdní vlastnosti na mokru. Kromě toho má EcoContact 6 také novou směs pryže, která zajišťuje nízký valivý odpor a zlepšuje spotřebu paliva. Díky nové konstrukci běhounu je pneumatika také tichá a poskytuje vysokou úroveň komfortu při jízdě. Pneu pořídíte v průměru za 3 700 korun za kus.

Dunlop SP Sport BluResponse

Pneumatiky Dunlop SP Sport BluResponse v rozměru 195/55 R15 jsou kvalitní letní pneumatiky, které nabízejí vynikající jízdní vlastnosti v suchých i mokrých podmínkách. Díky svému asymetrickému dezénu mají vynikající stabilitu v zatáčkách a dobrou ovladatelnost. Dále jsou tiché a mají nízký valivý odpor, což vede k nižší spotřebě paliva a sníženým emisím CO2. Tyto pneumatiky pořídíte v průměru za 2 700 korun za kus.

Prémiové letní pneumatiky 195/55 R15 s dopravou zdarma

Pneumatiky střední třídy

Pneumatiky střední třídy jsou v obecnosti vnímány jako kompromis mezi výkonem, cenou a pohodlím. Tyto pneumatiky nabízejí slušný výkon a bezpečnostní vlastnosti, jako je dobrá přilnavost na mokru a ochrana proti aquaplaningu, a jsou cenově dostupnější než prémiové pneumatiky. Jsou vhodné pro každodenní jízdu v běžných podmínkách na silnicích a městských ulicích, zejména pro vozy nižší a střední třídy. Řidiči často přehlížejí pneumatiky střední třídy, protože se zaměřují buď na prémiové, nebo na nejlevnější varianty. Nicméně výrobci střední třídy často využívají technologie ověřené u prémiových značek, díky čemuž se tyto pneumatiky stávají dostupnými za příznivější cenu.

Mezi značky pneumatik střední třídy patří Uniroyal, Kumho, Hankook, Firestone a Fulda.

Kumho Ecsta HS52

Kumho Ecsta HS52 jsou pneumatiky kategorie střední třídy, které mají sníženou spotřebu paliva a nízkou hlučnost. Jsou určeny pro vozy nižší a střední třídy a jsou vyrobeny s vysokou úrovní bezpečnosti v mokrých podmínkách. Tento model je k dispozici v různých rozměrech a má asymetrický dezén, který zajistí dobrý přenos sil na vozovku a lepší ovladatelnost. Pořídit si tyto pneumatiky můžete v průměru za 1 500 korun.

Hankook K125 Ventus Prime 3

Hankook K125 Ventus Prime 3 jsou vynikající letní pneumatiky, které nabízejí vynikající výkon a stabilitu na mokrém i suchém povrchu. Díky technologii použité při výrobě pneumatik jsou K125 Ventus Prime 3 odolné proti opotřebení a mají nízký valivý odpor, což znamená, že jsou šetrné k životnímu prostředí a pomáhají snižovat spotřebu paliva. Pneumatiky pořídíte v průměru za 2 000 korun za kus.

Firestone Roadhawk

Pneumatiky Firestone Roadhawk v rozměru 195/55 R15 jsou především určené pro každodenní jízdu a nabízejí vyvážené vlastnosti v oblasti bezpečnosti, životnosti a výkonu. Díky asymetrickému dezénu mají dobrý úchop na suchu i mokru a díky použití nových materiálů byla zvýšena životnost pneumatiky. Celkově jsou to pneumatiky střední třídy, které nabízejí dobrý poměr cena/výkon. Pořídit si je můžete v průměru za 2 100 korun za kus.

Fulda EcoControl HP

Fulda EcoControl HP jsou pneumatiky určené pro osobní automobily a jsou navrženy tak, aby nabízely dobrý výkon v oblasti brzdění a ovladatelnosti za suchého i mokrého počasí. Je vybavena asymetrickým dezénem s nízkými hloubkami drážek pro lepší výkon na suchých površích a širokými hloubkami drážek pro lepší odvod vody a snížení rizika aquaplaningu. Pneumatiky si můžete pořídit v průměru za 2 000 korun za kus.

Letní pneumatiky 195/55 R15 střední třídy s dopravou zdarma

Pneumatiky ekonomické třídy

Pneumatiky nižší třídy jsou pneumatiky s nižší cenou, které jsou často označovány jako "low budget" pneumatiky. Tyto pneumatiky jsou navrženy tak, aby oslovily zákazníky s menším rozpočtem a nabízejí nižší kvalitu a výkon než pneumatiky prémiové nebo střední třídy. Pneumatiky nižší třídy se často stávají volbou pro řidiče, kteří nehledají nejvyšší kvalitu a výkon, ale chtějí především ušetřit náklady na výměnu pneumatik. Některé značky ekonomických pneumatik však nabízejí dobrou kvalitu a bezpečnost za nízkou cenu. Tyto pneumatiky se hodí pro řidiče, kteří nepotřebují nejvyšší výkon a bezpečnost v extrémních podmínkách

Mezi značky pneumatik nižší třídy patří Fortune, Laufenn, Barum, Sava a Matador.

Fortune FSR802

Fortune FSR802 jsou pneumatiky určené pro osobní automobily střední třídy. Jedná se o letní pneumatiky s asymetrickým dezénem, které nabízejí dobrou trakci a řízení na suchých i mokrých površích. Pneumatiky mají široké mezery, které pomáhají s odvodem vody a snižují tak riziko aquaplaningu. Díky svému designu také nabízejí tichou a pohodlnou jízdu. Levné pneumatiky pořídíte v průměru za 1 100 korun za kus.

Sava Intensa HP

Pneumatiky Sava Intensa HP v rozměru 195/55 R15 jsou klasifikovány jako letní pneumatiky a mají asymetrický dezén vzorku. Tyto pneumatiky mají vysokou úroveň přilnavosti na mokré i suché vozovce a dobré brzdné vlastnosti. Díky speciálnímu dezénu je také snížen hluk, který pneumatiky vydávají při jízdě. Pneumatiky Sava Intensa HP jsou vhodné pro řidiče, kteří chtějí vysokou kvalitu za přijatelnou cenu. Pláště v rozměru 195/55 R15 pořídíte v průměru za 1 600 korun za kus.

Barum Bravuris 5HM

Pneumatiky Barum Bravuris 5HM v rozměru 195/55 R15 jsou kvalitní letní pneumatiky s asymetrickým dezénem. Podle výrobce poskytují vynikající výkon na suchých i mokrých površích, s dobrou trakcí a brzděním. Díky speciálnímu dezénu se snižuje riziko aquaplaningu a zlepšuje odvod vody z povrchu. Tato pneumatika by měla být také poměrně tichá a pohodlná při jízdě. Pneumatiku pořídíte v průměru za 1 800 korun.

Laufenn LK01 S FIT EQ+

Laufenn LK01 S FIT EQ+ je kvalitní letní pneumatika, která nabízí dobrý poměr ceny a výkonu. Pneumatika díky použití speciální směsi gumy má nízký valivý odpor a s tím se snižuje také spotřeba paliva. Pláště Laufenn mají konstrukci, která snižuje hluk a vibrace přenášené z vozovky do kabiny, což zvyšuje komfort při jízdě. Pořídit si je můžete v průměru za 1500 korun za kus.

Letní pneu 195/55 R15 ekonomické třídy s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Pneuteka.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články