PRÁCE 🧰

Nejlepší letní pneu v rozměru 195/60 R15

30. 4. 2023 8 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Letní sezóna už klepe na dveře. Víte, jak skladovat zimní pneumatiky a jaké pravidla je třeba dodržovat? Co je potřeba autu dopřát při přezouvání a podle jakých parametrů vybrat letní pláště?

Letní pneumatiky 195/60 R15 - jaké jsou nejlepší?

Přezouvat na letní pneumatiky je možné již od 1. dubna. Je však vhodné počkat na to, až se průměrné denní teploty ustálí na 7 stupních. Právě v tuto dobu se lámou vlastnosti pneumatik ve prospěch těch letních.

Zimní pneumatiky je vhodné skládat do komínku na sebe. Jejich pořadí je vhodné alespoň jednou za měsíc prohodit, aby nedocházelo k deformaci pouze jedné pneumatiky. V případě, že skladujete pouze pneumatiky bez disků, je dobré je skládat vedle sebe nastojato, případně pověsit.

Spolu s přezouváním je dobré zajet do servisu na zkontrolování vyvážení kol a geometrie. Špatná geometrie může negativně ovlivňovat podvozkové části vašeho vozu. Dnes se podíváme na nezávislý výběr vhodných letních pneumatik v rozměru 195/60 R15 podle samotných uživatelů.

Rozměr 195/60 R15 je běžným rozměrem letních pneumatik pro menší a střední osobní automobily. V této kategorii se nachází mnoho různých modelů pneumatik, které nabízejí různé výkonnostní charakteristiky a cenové kategorie. Každá z pneumatik v tomto rozměru a kategorii má své specifické vlastnosti a zaměření. Některé jsou určené pro sportovnější jízdu a nabízejí lepší přilnavost na suchu, zatímco jiné jsou určené pro komfortnější jízdu a nabízejí lepší vlastnosti při brzdění na mokru.

Při výběru letních pneumatik v rozměru 195/60 R15 je důležité zvážit vlastnosti, které jsou pro vaši jízdu a potřeby nejdůležitější, jako je odolnost proti aquaplaningu, úroveň hluku a vibrací, spotřeba paliva, přilnavost na mokru a suchu, odolnost proti opotřebení a cena. Pneumatiky v rozměru 195/60 R15 jsou běžně používané na mnoha vozidlech. Mezi nejčastější patří například Volkswagen Golf, Škoda Octavia, Peugeot 308, Honda CivicFord Focus, Mazda 3, Opel Astra nebo Renault Megane. Tento rozměr pneumatik může být také použit na dalších typech vozidel, takže je vždy důležité zkontrolovat správný rozměr pneumatik pro konkrétní automobil.

Pneumatiky ekonomické třídy

Ekonomická třída letních pneu v rozměru 195/60 R15 je určena pro uživatele, kteří hledají cenově dostupné pneumatiky s dobrým poměrem ceny a výkonu. V rozměru 195/60 R15 patří mezi ekonomickou třídu pneumatik značky jako FortuneLaufennBarumSava nebo Matador.

Fortune FSR802

Fortune FSR802 je letní pneumatika v rozměru 195/60 R15, která je vyrobena čínskou společností Fortune. Pneu má asymetrický dezén a skvěle odvádí vodu, čímž snižuje riziko aquaplaningu. Tento letní plášť poskytuje pohodlnou a tichou jízdu s dobrou trakcí na suchém i mokrém povrchu. Cena pneumatiky Fortune FSR802 195/60 R15 se pohybuje kolem 1 100 korun.

Sava Intensa HP

Sava Intensa HP v rozměru 195/60 R15 je letní pneumatika ekonomické třídy, která se vyznačuje vysokou odolností proti aquaplaningu a dobrou trakcí na mokré i suché vozovce. Tento model pneumatiky je vhodný pro osobní automobily a nabízí pohodlnou jízdu a dobrý komfort. V porovnání s pneumatikami v kategorii ekonomické třídy je Sava Intensa HP vybavena novějšími technologiemi a materiály, což zaručuje vyšší úroveň výkonu a bezpečnosti na silnici. Cena Sava Intensa HP 195/60 R15 se pohybuje v průměru okolo 1 500 korun za kus.

Barum Bravuris 5HM

Barum Bravuris 5HM v rozměru 195/60 R15 je letní pneumatika určená pro osobní automobily střední třídy. Pneumatika je vybavena asymetrickým dezénem, který umožňuje vynikající řízení a brzdění na suchém i mokrém povrchu. Má také nízký valivý odpor, což snižuje spotřebu paliva a emise CO2. Pneumatika Barum Bravuris 5HM 195/60 R15 je velmi oblíbená díky své výborné ceně a výkonu. Pořídit si ji můžete v průměru za 1 500 korun.

Laufenn S FIT EQ+

Laufenn S FIT EQ+ je letní pneumatika určená pro osobní automobily, vyráběná společností Laufenn, která patří do skupiny Hankook. Laufenn S FIT EQ+ vyniká svými vlastnostmi na suchém i mokrém povrchu silnice. Při vysokých rychlostech zajišťuje vynikající stabilitu a přesnost řízení. Pneumatika má asymetrický dezén, který umožňuje lepší vedení v zatáčkách a odvod vody za mokra, což zvyšuje bezpečnost a komfort při jízdě za deště. Pořídit si ji můžete v průměru za 1 200 korun.

Letní pneu 195/60 R15 ekonomické třídy s dopravou zdarma

Pneumatiky střední třídy

Střední třída pneumatik v rozměru 195/60 R15 nabízí lepší výkon a kvalitu než ekonomické pneumatiky. Tyto pneumatiky mají obvykle lepší vlastnosti, jako je kratší brzdná dráha, vyšší stabilita v zatáčkách a delší životnost. Mezi značky střední třídy v tomto rozměru patří například UniroyalKumhoHankookFirestone Fulda. Tyto značky jsou vyhledávané pro svou spolehlivost a vysokou kvalitu výroby, která je důležitá pro bezpečné a pohodlné cestování na silnici. Cena pneumatik střední třídy je obvykle vyšší než u pneumatik ekonomické třídy, ale stále jsou dostupné pro řidiče s průměrným rozpočtem.

Kumho Ecowing ES31

Kumho Ecowing ES31 je letní pneumatika v rozměru 195/60 R15, která je navržena pro osobní automobily střední třídy. Tato pneumatika disponuje asymetrickým dezénem s mnoha lamelami, které zajišťují vynikající přilnavost na suchém i mokrém povrchu a zkracují brzdnou dráhu. Díky svému nízkému valivému odporu snižuje spotřebu paliva a emise CO2, což z ní činí ekologickou volbu. Cena Kumho Ecowing ES31 195/60 R15 se pohybuje v průměru kolem 1 300 korun za kus.

Hankook K125 Ventus Prime 3

Hankook K125 Ventus Prime 3 je letní pneumatika navržená pro osobní automobily. Je vyrobená s technologií "Innovative Mixing System", což zajišťuje vysoký výkon v oblasti ovladatelnosti, brzdění a odolnosti proti opotřebení. Má asymetrický dezén, který zajišťuje lepší přilnavost a ovladatelnost na suchém i mokrém povrchu, a také minimalizuje hlučnost. Díky skvěle rozloženému tlaku v pneumatice se snižuje opotřebení a zvyšuje životnost. Cena pneumatiky Hankook K125 Ventus Prime 3 se pohybuje v průměru okolo 1 700 korun za kus.

Firestone Roadhawk

Firestone Roadhawk je letní pneumatika vyráběná společností Bridgestone, která nabízí vysokou úroveň výkonu a bezpečnosti. Tento model pneumatik se vyrábí v různých velikostech, včetně rozměru 195/60 R15. Firestone Roadhawk v tomto rozměru nabízí asymetrický dezén s inovativními lamelami, které zajišťují lepší trakci a brzdný výkon na suchu i mokru. Tato pneumatika také poskytuje pohodlnou jízdu a vysokou odolnost proti opotřebení. Pořídit si ji můžete v průměru za 1 800 korun.

Fulda EcoControl HP

Fulda EcoControl HP je letní pneumatika určená pro osobní automobily. V rozměru 195/60 R15 nabízí optimální výkon a bezpečnost na suchých i mokrých silnicích. Tato pneumatika má asymetrický dezén pro lepší přilnavost a ovladatelnost na suchém povrchu. Díky širokým drážkám dokáže efektivně odvádět vodu z povrchu silnice za deště. Fulda EcoControl HP se řadí mezi střední třídu pneumatik v tomto rozměru a nabízí dobrý poměr ceny a výkonu. Cena této pneumatiky se pohybuje kolem 1 400 korun za kus, v závislosti na prodejci a aktuálních akcích.

Letní pneumatiky 195/60 R15 střední třídy s dopravou zdarma

Pneumatiky prémiové třídy

V prémiové třídě pneumatik v rozměru 195/60 R15 najdeme výrobky od renomovaných značek jako je MichelinContinentalNokian TyresBridgestone Dunlop. Prémiové pneu nabízí vysokou úroveň výkonu, bezpečnosti a komfortu jízdy, jsou často vyrobeny z materiálů s lepší trvanlivostí a nabízejí inovativní technologie pro zlepšení adheze na silnici, snížení hlučnosti a odolnost proti opotřebení. Pneumatiky jsou vhodné pro řidiče, kteří ocení vynikající výkon a komfort jízdy, a jsou ochotni investovat vyšší částku do kvalitních a spolehlivých pneumatik

Nokian Wetproof

Nokian Wetproof v rozměru 195/60 R15 je letní pneumatika, která nabízí vynikající výkon na mokrém povrchu a velmi dobrou odolnost proti aquaplaningu. Tato pneumatika je určena pro osobní automobily střední třídy a nabízí vynikající jízdní vlastnosti díky asymetrickému dezénu, který umožňuje přesné řízení a stabilitu na silnici. Nokian Wetproof vyniká také svým nízkým hlukem a nízkou spotřebou paliva, což ji činí ekonomickou volbou pro každodenní použití. Cena pneumatiky Nokian Wetproof 195/60 R15 se pohybuje v průměru okolo 1 700 korun.

Bridgestone Turanza T005

Bridgestone Turanza T005 v rozměru 195/60 R15 je letní pneumatika určená pro osobní vozidla. Tato pneumatika nabízí vynikající jízdní vlastnosti v suchých i mokrých podmínkách díky inovativnímu dezénu a směsi gumy. Asymetrický dezén zajistí lepší přilnavost a výkon při brzdění a zatáčení, zatímco směs gumy s obsahem křemíku zlepší trakci a odolnost proti opotřebení. Bridgestone Turanza T005 je vybavena také technologií Noise-cancelling, díky které jsou pneumatiky poměrně tiché. Pořídit si je můžete v průměru za 2 400 korun za kus.

Continental EcoContact 6

Continental EcoContact 6 je letní pneumatika prémiové třídy v rozměru 195/60 R15. Pneumatika má asymetrický dezén a technologii "Green Chilli 2.0" pro zlepšení přilnavosti na mokru a nižší spotřebu paliva. Tato pneumatika je vhodná pro osobní automobily a nabízí dobré jízdní vlastnosti a komfort. Cena se pohybuje v průměru okolo 2 200 korun za kus.

Dunlop SP BluResponse

Dunlop SP BluResponse je letní pneumatika v rozměru 195/60 R15, která je navržena s důrazem na nízkou spotřebu paliva a nízké emise CO2. Tato pneumatika využívá inovativní technologie, jako jsou polymerní směsi a speciální drážky, aby poskytovala vynikající výkon na suchých a mokrých silnicích. Kromě toho má nízký valivý odpor, což snižuje spotřebu paliva a tím i náklady na provoz vozidla. Pneumatika je také navržena s ohledem na komfort a tichou jízdu, což ji činí vhodnou pro dlouhé jízdy. Dunlop SP BluResponse 195/60 R15 můžete pořídit v průměru za 2 200 korun.

Prémiové celoroční pneumatiky 195/60 R15 s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, Continental, odborník.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články