PRÁCE 🧰

Střešní stan na auto - výhody a proč si ho koupit

22. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Neplánujete pořídit karavan ani obytný vůz, ale přesto byste rádi vyrazili na roadtrip a spaní na složených sedačkách nebo v kufru auta chcete mít jen jako milou vzpomínku na studentská léta? Pak je pro vás střešní stan na auto ideálním řešením.

Střešní stan na auto a jeho výhody

Střešní stan na auto vám přináší svobodu vyrazit téměř kamkoliv a na jak dlouho budete chtít a neomezovat tím svoje pohodlí. Stan na střechu můžete namontovat jak na osobní vůz, tak třeba i na dodávku. Tím vám odpadnou starosti s neustálým přeskupováním věcí jak večer, když budete rozkládat spaní, tak ráno, když budete naopak věci na spaní balit a chystat se na další cestu. Střešní stan budete mít po celou dobu na autě, večer ho jednoduše rozložíte a ráno opět složíte. U některých typů stanů na střechu auta nemusíte balit ani spacáky nebo peřiny, vše jednoduše necháte tak, jak to je a střešní stan i s věcmi složíte.

Díky tomu, že stan sbalíte jednoduše přímo na střeše auta, můžete se vydat skoro kamkoliv. I tam, kam by to například s karavanem nešlo. Kromě balíku na střeše, který o moc nepřesahuje rozměr střešního boxu, nebudete nic potřebovat. Budete tak méně nápadní a nebudete muset počítat s většími rozměry auta. Kromě pár centimetrů do výšky, které pouze lehce ovlivní jízdní vlastnosti.

Střešní stan a jeho instalace

Montáž střešního stanu je veskrze jednoduchá. Důležité je, abyste měli na autě podélníky (hagusy). Na ty pak přichytíte univerzální příčníky, které budou stan podepírat. Další montáž závisí na konkrétních výrobcích a modelech. Jednoduše se držte návodu a dílo se podaří.

Druhy střešních stanů na auto

Textilní střešní stany

Textilní stany jsou při převozu na střeše složené napůl. Při stavbě je snadno rozložíte a podepřete žebříkem, který bude zároveň přestavovat přístupovou cestu. Tyto střešní stany se vyrábějí ve variantách pro 2 až 4 osoby. Záleží na vás, jakou velikost zvolíte.

Skořepinové střešní stany

Skořepinové stany není třeba rozkládat do strany, staví se pouze do výšky nad střechou auta. Nepřesahují tak v žádném směru půdorys vozu. To oceníte hlavně při parkování v užších místech. Z tohoto důvodu ale nejsou tak variabilní, co se počtu osob týká. Tyto střešní stany jsou určeny pro maximálně dvě osoby.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články