PRÁCE 🧰

Špatná váha vzduchu? Zkuste ji vyčistit

9. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Váha vzduchu není drahá komponenta, nová vyjde na zhruba jeden až pět tisíc korun a její výměna rovněž není nijak náročná. Co však lze vyzkoušet, než začnete shánět novou, je vyčištění té staré.

Špatná váha vzduchu? Zkuste ji vyčistit

Články na téma váha vzduchu:

  1. Co způsobuje špatná váha vzduchu
  2. Čištění váhy vzduchu
  3. Co je váha vzduchu?
  4. Váha vzduchu – čištění - právě čtete

Úkolem váhy vzduchu je, měřit množství vzduchu, který jde sáním do motoru. Díky tomuto údaji je řídící jednotka schopna regulovat bohatost směsi v závislosti na požadavcích motoru, respektive řidiče. Váha vzduchu musí být velmi přesná, obvykle se operuje s maximální možnou odchylkou 2 %, což věru není mnoho. Životnost váhy vzduchu však není neomezená.

Projevy špatné váhy vzduchu

Jakmile neměří správně, začne váha vzduchu dávat řídící jednotce nepřesné údaje. Prvním pozorovatelným projevem je „otáčkový neklid“, tedy neschopnost motoru udržet otáčky na volnoběh v klidu. Při rozjezdu pak může mít motor až nečekané tendence zhasínat. S vadnou váhou vzduchu je spojena i vyšší spotřeba paliva, případně zvýšená kouřivost. Zkrátka motor má očividně problém s poměrem přípravou směsi.

Jak vyčistit váhu vzduchu

Na vyčištění jsme si pořídili k tomu určený prostředek od Liqui Moly. Je fajn volit něco, co je přímo určeno pro účel čištění váhy vzduchu. Nevyplácí se zkoušet ji vyčistit mechanicky nebo třeba stlačeným vzduchem. I pokud na ní najdete nějaké mechanické nečistoty, snažte se je odstranit pomocí spreje, nikoliv tak, abyste dotykem ohrozili citlivou měřicí část.

Samotnou váhu vzduchu je samozřejmě nejprve potřeba odpojit a vymontovat. Doporučujeme předtím odpojit autobaterii, poté jednoduše odšroubujete dva vruty/šrouby a součástku vyndáte. S ohledem na možné negativní účinky na plasty, laky a kovy varujeme před pokusy čistit váhu vzduchu nad kapotou auta nebo přímo nad motorovým prostorem. Raději si ji dejte na třeba na nějakou podložku, klidně na pracovní stůl.

Po očištění nechejte váhu vzduchu oschnout. Čistič je velmi těkavý, takže jeho odpaření je otázkou desítek sekund, maximálně nižších jednotek minut. Poté můžete váhu vzduchu znovu namontovat a připojit. Vyčištění pomůže, pakliže byla váha znečištěná, pokud je jednoduše vadná, nezbude, než koupit novou a zkusit ji vyměnit.

Zkontrolujte konektor

Na závěr ještě jeden drobný tip. Samotná váha vzduchu může být naprosto v pořádku, ale problém bývá někdy v konektoru, proto ho zkontrolujte, když už ji máte venku. Nestává se to úplně často, ale rovněž to není nic extrémně vzácného – jakmile se ke konektoru dostane vlhkost, je to jen otázkou času, než začne váha zlobit. Pakliže byste zjistili na kontaktech korozi, očistěte je kartáčkem a zkuste prostříknout třeba WD-40. V krajním případě může pomoci oprava kabelu pomocí k tomu určené sady (v podstatě se vymění konektor).

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články