PRÁCE 🧰

Snížení spotřební daně je výsměch. Pro řidiče to neznamená prakticky nic

30. 5. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Od začátku války na Ukrajině vylétly ceny benzínu a nafty na extrémní úroveň. Vláda Petra Fialy zareagovala snížení spotřební daně o 1,5 koruny. V praxi to nepocítí prakticky nikdo.

Pumpaři měli žně

Na úvod trochu nehezké pravdy. Nejvíc se na zdražení napakovaly čerpací stanice. Je zajímavé, že když jde o navýšení cen, musí se korekce provést ihned, jenže jakmile se má zlevnit, přichází obvyklý argument pumpařů – musíme počkat, než vyčerpáme drahou ropu ze zásobníků, pak teprve může přijít zlevnění.

Snížení daně nebude znát

Vládní opatření v podobě snížení spotřební daně se v praxi mine účinkem. Ještě 15. května stál benzín v průměru 44,35 koruny za litr, v tuto chvíli je na totemech v průměru o zhruba dvě koruny více. Pozítří, tedy 1. června dojde ke snížení daně o 1,5 koruny, stejně bude cena pořád vyšší než dva týdny nazpět.

Hůř může být vždy

Dobrou zprávou je, že může být ještě o něco hůř. Zvýšení ceny o dvě koruny totiž způsobil fakt, že obchodníci na burzách věří tomu, že EU uvalí sankce na ruskou ropu převáženou po moři tankery. Zároveň ale nepředpokládají, že stejně sankce dopadnou i na ropu transportovanou ropovodem Družba. Zde je totiž proti Maďarsko, které je připraveno návrh vetovat.

Bohužel, můžeme se opět dočkat cen olizujících hranici padesáti korun za litr, přičemž není vyloučené ani její překonání. Přichází totiž letní motoristická sezóna, což každoročně stojí za zvýšením cen. Letos tomu nebude jinak.

Zdroj info: Lukáš Kovanda, vlada.cz.
Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články