PRÁCE 🧰

Ceny paliv lámou rekordy, zákazníci hledají úspornější auta

18. 3. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Ekonomická situace se neustále mění. Nejdřív automobilový trh zasáhl koronavirus a hned na to válka na Ukrajině. Ceny letí vzhůru nejen u aut, ale i pohonné hmoty nepatří mezi nejlevnější. Lidé tak hledají alternativy, jak ušetřit.

Vyhrocená situace na Východě přispěla k dalším problémům na automobilovém trhu. Jako by nestačily chybějící čipy, teď chybí i například kabeláž pro elektromobily, které se dováží právě z Ukrajiny. Ta má ale v současné době jiné starosti. Dovoz dílů se tak omezil a v některých ohledech i zastavil. Pramení z toho jediné, na nové vozy se bude opět déle čekat. Kdo chce nutně auto, musí na sekundární trh s ojetinami. To povede ale k jedinému, ceny se zvýší, protože bude i poptávka vyšší. Dle našeho názoru, kdo může, měl by auto koupit právě teď, protože částky za ojetá auta dále porostou. 

Ve většině případů teď lidé zvažují výběr nového ojetého vozu déle. Přihlíží ke svým financím a také k dalším nákladům v budoucnu - zejména čerpání paliva. Na dračku tak jdou auta se základní výbavou a úsporné motorizace. Své místo na výslunní našla hybridní vozidla a elektromobily, kterým se kupující v autobazarech dříve spíše vyhýbali. 

Ačkoli byla elektromobilita do současnosti vnímána spíše jako nutné zlo, teď ji řada lidí přichází na chuť. A to právě díky úsporám, které tyto vozy nabízejí. Podle statistiky AAA Auto se poptávka po hybridech zvedla jen za únor o 75 % a po elektromobilech o 50 %. Mezi nejvíce poptávané vozy na alternativního pohon patří například Tesla Model 3, Citigo iV, Toyota C-HR a nebo také Enyaq iV.

Zdroj info: AAA Auto.
Zdroj médií: Michaela Rubešová.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články