PRÁCE 🧰

S jakými vychytávkami si můžete koupit novou Škodu Octavii?

10. 1. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Technologie Škoda

Automobilka Škoda je známá svým sloganem "Simply Clever". To zahrnuje obvykle poměrně levná, avšak důvtipná řešení. Kromě nich nová Octavia přinese i spoustu vyloženě technických vymožeností.

Matrix světlomety

O kvalitách této vychytávky jsme se přesvědčili už při testu Škody Superb. A je to zatím nejpokročilejší systém tohoto druhu, který jsme si zatím vyzkoušeli. Prostě jenom zapnete dálková světla a jedete, neřešíte nic. Systém si sám umí zapínat a vypínat segmenty a tím si řídí, kam světlo půjde a kam ne. Všechna vozidla ve směru jízdy si tedy dokáže držet ve stínu a tím neoslňuje jejich řidiče, ale zároveň udržuje osvícené vše ostatní. A funtuje to opravdu skvěle a bezchybně.

Matrix LED světlomety

Prediktivní adaptivní tempomat

Že umí auto samo zpomalit a pak se znovu rozjet na nastavenou rychlost bez zásahu řidiče, to není nic nového. Na dlouhých trasách však adaptivní tempomat řidiči dost uleví, protože převezme část práce za něj. A automatická převodovka posune možnost ještě o kousek dál. Octavia čtvrté generace však umí jednak číst značky a pak má také uložené rychlostní limity v navigaci. Řidič tak v ideálním případě nemusí vůbec sahat na pedál brzy nebo plynu, auto se řídí jednoduše samo. Před zatáčkou zpomalí, na rovince zrychlí na předpisovou devadesátku a člověk za volantem zasahuje jen když je to nutné.

Prediktivní adaptivní tempomat

Proaktivní ochrana cestujících

V okamžiku, kdy jde do tuhého a auto podle senzorů a radarů zjistí, že je zle a dost pravděpodobně přijde náraz, připraví se na něj. Pásy se samy přitáhnou a posádku tak trochu zarazí do sedadel a přivřou se elektricky ovládaná okénka, čímž se sníží šance, že do interiéru pronikne nějaký nežádoucí předmět. Možná to nikdy nevyužijete, ale když už na to dojde, tak budete sakra rádi, že něco takového váš vůz umí. Pokud už k nárazu opravdu dojde, aktivuje se multikolizní brzda. Auto tak zastaví namísto toho, aby se třeba od svodidel odrazilo zpět do vozovky a došlo k sekundárnímu nárazu do jiného vozu.

Proaktivní ochrana cestujících

Zdroj médií: škoda.

Podobné články