PRÁCE 🧰

Roadtrip po ČR - Tipy, kam vyrazit na výlet

18. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet

Máte závodní auto a chcete si udělat zajímavý road trip po ČR? Přinášíme vám seznam šesti závodních okruhů, které můžete v rámci svého výletu po Česku navštívit.

Road trip po ČR: Která místa stojí za návštěvu?

Dnes se podíváme na velmi neobvyklý road trip po ČR, který nás zavede na šest automobilových okruhů, rozprostřených po celé republice. Autodromy v česku, se jako závodní okruhy bohužel nemohou srovnávat s těmi zahraničními, ale i přes to na nich můžete vyzkoušet svou zručnost a něco nového se také přiučit.

Automotodrom Brno: Masarykův okruh

Jako první zastávku jsme zvolili Brněnský okruh, který je známý pro své motocyklové, ale i automobilové závody. Nejznámějšími závody byl do roku 2020 Grand Prix České republiky. Historie Velké ceny Brna zasahuje coby mezinárodní závod až do roku 1950. Okruh byl vystavěn v roce 1987, měří 5403 metrů a sčítá celkem 14 zatáček. Za 25 minut ježdění na motorce i v automobilu zaplatíte pěknou cenu 550 korun.

Automotodrom Brno: Masarykův okruh

Autodrom Vysoké Mýto

Autodrom Vysoké Mýto je primárně určený především pro motokáry a motorky. Po domluvě vás zde však pustí také s automobilem, kdy vás hodina jízdy vyjde na 600 korun. Pokud zde chcete pořádat nějakou akci, můžete si v týdnu nebo i o víkendu či svátcích pronajmout celý okruh a dokonce i celý areál.

Cena za pronájem okruhu ve Vysokém Mýtě v týdnu (pondělí až čtvrtek) do 25 vozů vás vyjde na 27 990 korun. O víkendu si pak připravte zhruba o tři tisíce víc. Trať celého okruhu má délku 1500 metrů a poskytuje solidní únikové zóny. Jedná se o menší okruh, který je vhodný pro začínající řidiče s méně výkonnými auty. Často zde probíhá školení řidičů a kurzy bezpečné jízdy jak pro začínající řidiče, tak i pro seniory. 

Autodrom Hradec Králové: CzechRing

Nejmladším okruhem je CzechRing v Hradci králové. Ten je otevřen od roku 2011 a doposud není zcela funkční. Pro veřejnost je okruh v současné době uzavřen, občas se na něm však konají soukromé tréningy. Trať je postavena na místě bývalého vojenského letiště a součástí areálu je také offroadová trať. 

Autodrom Sosnová

Nedaleko České Lípy se rozkládá trať o délce přes jeden kilometr. Nabízí hned tři různé varianty a navštívit můžete nejen asfalt, ale také krásnou šotolinu nebo úplný offroad. Sosnová je známá především díky erzetě, v rámci Rally Bohemia a častých závodů drifterů.

Okruh v Sosnové je pro driftování jako stvořený. Auto je možné téměř v každé zatáčce pustit bokem a tím si můžete zrychlit svůj čas. Za hodinu jízdy na okruhu zaplatíte 4 200 korun, o víkendu vás to potom vyjde zhruba na 6 600 korun.

Autodrom Most

Druhým okruhem pro zkušenější řidiče je po Masarykově okruhu ten v Mostě. Autodrom Most stojí na místě bývalého hnědouhelného dolu s názvem Vrbenský a byl otevřen v roce 1983. Jeho 4,2 kilometrů dlouhý povrch je tvořen asfaltem a betonem. 21 zatáček vás příjemně nabudí a při dnech pro veřejnost si za 1100 korun můžete zajezdit celých 25 minut. Pokud vám to nestačí, můžete si celý okruh pro 10 aut na 1 hodinu pronajmout za 22 000 korun. 

Písek

V lese u města Písek se rozkládá menší okruh vhodný spíš pro motorky a motokáry. S autem se tady sice taky dostanete, ale úzké cesty a utažené zatáčky by vás mohly nepěkně vycukat. Dráha je dlouhá 1250 metrů a díky svému umístění poskytuje příjemný chládek i v tom největším pařáku.

Zdroj info: Autodrom Brno, Autodrom Vysoké Mýto, Autodrom Hradec Králové, Autodrom Sosnová, Autodrom Most, wikipedie.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články