PRÁCE 🧰

Infotainment OpenR Link se náležitě povedl!

15. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Renault

Multimediální systém OpenR Link nám opět dokázal, že infotainment postavený na operačním systému od společnosti Google jednoduše funguje. Proč? To si nyní povíme.

Renault Austral - OpenR Link

Renault poprvé představil nový multimediální systém OpenR Link v elektrickém Meganu E-Tech. Od té doby se systém objevil i v novém SUV Renault Austral a do budoucna se počítá s jeho rozšířením do celé modelové řady. Co vlastně dělá infotainment běžící na operačním systému Android Automotive tak dobrý? Prostě a jednoduše funguje! Už to je v dnešní době malá výhra. Člověk si pak klade otázku, proč se vůbec automobilky snaží vymýšlet vlastní řešení, když to nejlepší už bylo vymyšleno. Přitom to pak často zbytečně končí nepřehledným prostředím, krkolomným ovládáním a v horším případě i zamrzáním. A pokud namítáte, že infotainment nepotřebujete, že máte mobil, …, tak na to odvětím, že u OpenR Link mobil vůbec není potřeba, natolik je promyšlený.

Android Automotive

Když primární systém nefunguje, tak to ve většině případů dopadá tak, že si telefon připojujete skrze Android Auto nebo Apple Car Play a původní systém je v autě úplně zbytečně. Tedy alespoň v tom případě, že se klimatizace ovládá zvlášť fyzickými tlačítky. Pokud ne, tak je to o to větší utrpení. Docela jednoduchou odpovědí na vše je přitom operační systém Android Automotive. Ten ale stále není úplně rozšířený. Z tradičních evropských automobilek ho používá vlastně jen Volvo a nově i Renault. S Androidem se ale můžete setkat třeba v elektromobilech Polestar, Rivian nebo Lucid a oblíbený je i na americkém trhu, kde ho vyžívají mimo jiné modely značek GMC, Chevrolet nebo Cadillac.

Renault Austral - OpenR Link

Celé to funguje jako telefon, který třeba právě teď máte při sobě. Google dodá systém, který pohání všechny funkce infotainmentu a automobilka ho obleče do svého grafického kabátku. Typicky si pohraje s barvami, vzhledem ikon a podobně. Pokud o to výrobce stojí, tak může od Googlu dostat i celou sadu služeb, které zahrnují obchod s aplikacemi, promakaného hlasového asistenta nebo vynikající Mapy Google. Právě mapy jsou velkým tahákem, protože poskytují reálná data o provozu a díky provázání s řídící jednotkou auta dokáží i předpovědět a naplánovat nabíjení u elektromobilu na základě dat z baterie vozu.

OpenR Link

I Renault ve svém systému OpenR Link všechny tyto služby nabízí. Po připojení svého google účtu tak můžete stahovat aplikace od Spotify, YouTube Music až po oblíbenou navigaci Waze. Tak to bychom měli aplikace, ale co samotný systém? Velkou výhodou Androidu je, že v drtivé většině případů (včetně Renaultu) pracuje s výkonnými procesory Qualcomm Snapdragon. V palubní desce tak nemáte prehistorickou zasekanou obrazovku, ale nejmodernější tablet. Za celou dobu testu se mi nestalo, že by systém pomalu nabíhal, zamrzal nebo opožděně reagoval. Prostě si drží standard, na který jste už několik let zvyklí ze svého smartphonu.

Renault Austral - OpenR Link

Renault dal svému systému jednoduchou, ale příjemnou grafickou nástavbu na tmavém podkladu. Menu je rozdělené na pět částí – Mapy, Médie, Telefon, Aplikace a Nastavení vozidla – nic víc vlastně ani nepotřebujete. Logika ovládání jednotlivých částí je velmi podobná androidímu telefonu. Ve spodu 12″ vertikální obrazovky je pak vždy panel klimatizace, který doplňují fyzické ovladače pod displejem. Nezbývá mi než vyřknout pochvalná slova, toto se opravdu povedlo! Ve srovnání s Volvem mi trochu chyběla domovská obrazovka a domovské tlačítko. Nějaká základní plocha s widgety a jízdními daty by se sem hodila. Stejně jako rychlý návrat domovským tlačítkem – bez něj musíte cestu z hloubě nastavení hledat zpětnými šipkami.

I tak je ale OpenR Link aktuálně jedním z nejlepších infotainmentů na automobilovém trhu a dává novému Renaultu Austral slušný náskok oproti nejbližším soupeřům. A pro odpůrce Androidu mám dobrou zprávu – systém od Googlu nediskriminuje jablečné přístroje, takže vám i Apple Car Play normálně pošlape!

Renault Austral - OpenR Link

Zdroj info: Autorský text, Android.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články