PRÁCE 🧰

Tip na výlet: Rabyňská vyhlídka je vhodnou variantou výletu, pokud se vám nechce šlapat kopec na Máj

9. 10. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Stačí nasednout do auta a na vyhlídce budete raz, dva. Nachází se poměrně blízko Slapské přehrady, a tak návštěvu můžete klidně spojit s víkendem v jednom z kempů podél řeky Vltavy.

Rabyňská vyhlídka

Již tradičně vyrážíme z centra Prahy, odkud to je na vyhlídku asi 45 kilometrů. Celou dobu pojedete podél řeky, a tak si můžete užívat výhledy do dálky - tedy kromě řidiče, který má dovoleno se kochat přírodou jen v momentě, kdy bude stát na červené v důsledku oprav silnice.

Je třeba se tedy obrnit trpělivostí, protože na trase jsou tři omezení - pokud do této doby nějaké nepřidali. Nicméně pokud nemáte navigaci nemusíte zoufat, prostě jedete stále po hlavní až do Slapů, které projedete a dostanete se k přehradě - inu stále rovnou za nosem.

Cesta plná výhledů

Mimochodem pokud máte rádi výhledy na řeku odkudkoli, pak po výjezdu z obce Slapy jeďte pomaleji, protože po pár zákrutách na silnici se objevují úseky míst, kde můžete snadno přizastavit a vyfotit si plující loďky a celkově se pokochat panorámaty. Pokud ale ten typ člověka nejste, pak pokračujte dál, na vyhlídku je to už jen kousíček. Čeká vás stoupání do kopce a také se objeví první cedule s poznámkou, jak daleko to ještě je.

Ani se nenadějete a jste tady. Parkovat se dá na levé straně od příjezdu a vejde se sem zhruba 10 aut i motorek. V době mé návštěvy zde bylo více motorek, protože byl jeden z posledních krásných slunečných dnů léta. 

Rabyňská vyhlídka

Po vystoupení z vozu vás asi napadne, že nejlepší cesta, jak se dostat k vyhlídce je přes silnici - ano i ne. Je pravda, že vyhlídka byla nedávno zrekonstruována a nachází se zde i nový bufet, kde si můžete koupit něco k pití a k jídlu. Dále tu je velké množství lavic, kam se dá v klidu posadit a také vyhlídková plošina, ale pozor existují ještě dvě místa, kam můžete popojít a mít tak jiný úhel pohledu na Vltavu - často je lidé neznají, a tak když už jste tady, je škoda nezavítat i na ně.

Ta první se nachází kousek nad bistrem - je vhodné jít po okraji silnice, tak jak určují silniční pravidla, aby vás nic nesrazilo - je známo, že zde lidé nejezdí zrovna nejpomaleji. Nicméně je na čase se po necelých třech minutách chůze rozhlédnout, zda-li něco nejede a přejít silnici do lesa, kde je už vyšlapaná cesta. K vyhlídkovému místu je to ani ne minuta. Jen si dávejte na okraji pozor, kam šlapete, protože nikde není záchranná síť a kameny mohou být kluzké, proto zůstávejte na bezpečné zemi - i tak uvidíte do dálky.

Rabyňská vyhlídka

Druhé málo známé vyhlídkové místo se nachází nad parkovištěm a dostanete se tam poměrně snadno. Tentokrát od parkoviště půjdete dál a nebudete přecházet. Za malý moment se před vámi objeví opět vyšlapaná cesta, která je ale lehce do kopce, a tak si máknete, nicméně výhled stojí za to. Po pár minutách chůze se dostanete až ke kamennému srázu.

Až vás to přestane bavit, můžete vyrazit už tam jako každý - tedy k hlavní vyhlídce u bistra. Výhled na Vltavu nikdy neomrzí a navíc za jasného počasí lze dohlédnout opravdu daleko. Stejně tak lze vypozorovat, že se z dálky žene velký deštivý mrak, a tak je čas zvednout kotvy a vyrazit domů.

Zdroj médií: redakce.

Fotogalerie (6 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články