PRÁCE 🧰

Prodeje elektromobilů vzrostly letos skoro trojnásobně

16. 11. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Zatímco nová i ojetá auta se spalovacími motory mají v prodejích problém, těm na elektřinu se překvapivě daří. Nákup elektromobilů ale stagnuje u firemních klientů. V porovnání s ostatními státy Evropy je Česko s "elektroflotilou" pozadu.

Prodeje elektromobilů

Ze statistiky Svazu dovozců automobilů vyplývá, že se v loňském roce za období od ledna do října zaregistrovalo necelých 650 elektrických aut. Letos je to za stejné období trojnásobek - přesněji 1888 vozů. Největší podíl ve vlastnictví těchto vozů tvoří firmy. Ty jsou ale i přes zájem o elektromobily stále svým způsobem k nákupu zdrženlivé. Průzkum společnosti Arval Mobility Observatory ukázal, že české firmy mají ve firemních flotilách pouze 4 % elektromobilů, což je v porovnání s ostatními zeměmi EU asi o čtyřnásobek méně. Více aut s alternativním pohonem jezdí i v Polsku.

Více než elektromobily se tak ve firemních flotilách objevují vozy na stlačený zemní plyn CNG nebo hybridy. I v tomto případě firmy zaostávají za ostatními zeměmi. V loňském roce se prodalo 6615 takových aut a letos je to už o tři tisíce více. Ve firmách si tak ale stále drží své místo tradiční spalovací motory - vozy na naftu s 54 % a na benzín se 42 %.

Elektroauto

Tomáš Kadeřávek ze společnosti Arval uvádí následují: " V poslední době však pozorujeme růst zájmu firem i malých podnikatelů a živnostníků o financování ekologičtějších vozů prostřednictvím operativního leasingu. Nový vůz nižší uhlíkovou stopou a provozními náklady mají k dispozici už za první jasně danou splátku a mohou také využívat další výhody, například nulovou silniční daň či nulové poplatky za dálniční známku. " Ze sdělení je jasné, že podnikatelé slyší na určité finanční úlevy při pořizovaní nového ekologičtějšího vozu do firmy.

Samozřejmě s rozvojem elektromobility je třeba rozvíjet i infrastrukturu, aby bylo kde tyto automobily nabíjet. V tomto ohledu není Česká republika ještě stoprocentní. Po celém Česku můžete nalézt zatím jen 400 dobíjecích stanic. V průběhu 4 let by ale mělo přibýt na území republiky dalších 500 stanic.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články