PRÁCE 🧰

Příkazové dopravní značky a jejich vysvětlivky

3. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

S dopravními značkami se člověk setkává denně na silnicích. Bere je na vědomí automaticky, ale kdyby měl vysvětlit jejich význam jen tak doma, možná by si ani nevzpomněl. Pojďme se podívat na další skupinu dopravních značek, které je potřeba na cestách znát.

Dopravní značky příkazové: Základní informace

Vzhled příkazových dopravních značek

Příkazové dopravní značky jsou specifické jako ty výstražné, s tím rozdílem, že tyto značky jsou vždy kulaté a s modrým podkladem. V tomto barevném poli bude vždy vyznačena nějaká symbolika bílou barvou. Ve většině případů to budou šipky, ale není to pravidlem. Jaké vyobrazení tedy na těchto značkách můžete vidět?

Jsou to bílé směrovky, které přikazují určitý směr, včetně vyobrazení kruhové objezdu. Mohou tedy přikazovat směr přímo nebo do stran, dále pak přímo i do strany, případně přikázaný směr objíždění. Dále na nich můžete spatřit symbol pneumatiky, který znamená povinnost mít sněhové řetězy. Tato značka je duální a její platnost končí stejnou značkou avšak červeně přeškrtnutou. Pokud uvidíte na značce auto se sněhovou vločku, pak je to povinnost mít zimní výbavu. 

Existují i příkazové značky, v jejichž poli je nějaké dvouciferné číslo. To přikazuje možnost jízdy nejníže povolenou rychlostí, stejná značka rovněž s červeným přeškrtnutím tuto povinnost ukončuje. Kromě těchto dopravních značek, potkáte často i značky se symbolikou chodce, zvířete nebo cyklisty. Ve volném překladu to znamená, že tyto značky označují stezku určenou pro danou skupinu.

Dodatkové tabulky

U některých příkazových značek se může vyskytovat ještě dodatková tabulka, která upravuje časovou platnost.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články