PRÁCE 🧰

Příčiny aquaplaningu

29. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Aquaplaning je hlavně v letních měsících jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. V případě vzniku aquaplaningu je vůz najednou téměř neovladatelný. Dobrou zprávou je, že je možné mu předcházet.

Příčiny aquaplaningu

Články na téma aquaplaning:

  1. Aquaplaning a jeho příčiny - právě čtete
  2. Aquaplaning: Co to je a jak jej zvládnout

Příčiny vzniku aquaplaningu

Ke vzniku aquaplaningu může dojít z několika příčin. Některé z nich můžete účinně ovlivnit. Pojďme se podívat na to, které to jsou.

Vysoká rychlost auta

V případě, že pojedete v podmínkách, které riziko aquaplaningu zvyšují, měli byste přizpůsobit rychlost vozu. Čím vyšší rychlostí pojedete, tím více vody bude třeba drážkami v pneumatikách odvádět. Pokud pojedete po mokré vozovce, měli byste snížit rychlost, abyste předešli neovladatelnosti vozu.

Mělký vzorek pneu

Čím hlubší vzorek budou mít vaše pneumatiky, tím snazší pro ně bude odvádět množství vody drážkami. Nové pneumatiky s dostatečně hlubokým vzorkem se stávají rizikovými až při rychlostech překračujících 80 km/h. Sjeté pneumatiky s minimální hloubkou 1,6 mm jsou vystavené aquaplaningu už při rychlosti kolem 50 km/h.

V současné době najdete v nabídce pneumatiky, které mají vzorek speciálně vyvinutý pro předcházení vzniku aquaplaningu. Pokud chcete účinně předcházet ztrátě kontroly, můžete si pořídit tento model.

Hloubka vody

Faktorem, který nemůžete ovlivnit, je hloubka vody. Čím hlubší vodou pojedete, tím je riziko vzniku aquaplaningu vyšší. Drážky pneumatik musí odvádět větší množství vody a snáze tento úkol nebudou stíhat.

Pokud není vodou pokrytá celá vozovka, je dobré se zatopeným místům vyhýbat. Tím, že se potenciálně nebezpečné situaci vyhnete, jí nejsnáze předejdete.

Co dělat při aquaplaningu

Pokud vás ale aquaplaning dostihne, je třeba se držet následujících zásad. Okamžitě byste měli dát nohu z plynu a sešlápnout spojku. Rozhodně byste ale neměli mačkat brzdu. Volant je třeba držet v přímé pozici. Takto byste měli vydržet až do doby než se auto zase chytne a stane se ovladatelným.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články