PRÁCE 🧰

Převodový olej 75W-90

29. 2. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Info o viskozitách olejů Viskozity převodových olejů Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Krom motoru potřebuje u automobilu svůj olej i převodovka. Tam jsou na mazivo kladeny odlišné požadavky, proto je obvykle dost odlišné specifikace.

Převodový olej 75W-90

Články na téma převodové oleje:

  1. Převodový olej 75W-90 - právě čtete
  2. Převodové oleje

Výkonnostní rozdělení

Platí obligátní poučka, že pro každou převodovku samozřejmě předepisuje výrobce určitý olej podle své normy, například VW501.50. Tu je dobré dodržet, ať kupujete převodový olej jakékoliv značky. Kromě toho se maziva převodovek rozdělují do výkonnostních tříd:

  • GL-3 - nízko aditivované oleje určené pro středně namáhané manuální převodovky
  • GL-4 - vysoce aditivované oleje pro manuální převodovky a málo zatěžované hypoidní převody
  • GL-5 - maziva pro vysoce zatěžované hypoidní převody vystavované proměnnému rázovému zatížení
  • GL-6 - oleje pro hypoidní převody pracující v extrémních podmínkách

Tyto výkonnostní třídy mezi sebou nelze zaměňovat, vždy je třeba konkrétní předepsanou třídu dodržet, jinak může dojít k poškození převodovky vlivem zalepení synchronů. Většina automatických převodovek má předepsán interval výměny, případně je dobré alespoň jednou za 60 tisíc kilometrů náplň vyměnit. U manuálních skříní je náplň doživotní, ale ani tam nic nezkazíte výměnou třeba po 150 tisících kilometrech.

Převodové oleje specifikace 75W-90

Rozdělení dle SAE

Dále se převodové oleje dělí dle klasické SAE specifikace, která má dvě části - zimní a letní, ale u převodových olejů je oproti těm motorovým defacto posunutá. Asi nejpoužívanějším mazivem je 75W-90, kde "75W" odpovídá -40°C.

Značku převodového oleje nemá asi moc smysl řešit. U běžného osobního auta je obvykle vcelku jedno, jak moc je daný olej kvalitní, pokud splňuje výrobcem vozu předepsanou normu. Stará náplň bývá většinou tak degradovaná, že s výměnou se rázem řazení zjemní a kolikrát převodovka doslova "ztichne".

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články