PRÁCE 🧰

Počet přestaveb na LPG se letos meziročně zdvojnásobil

16. 5. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

V České republice přibyl rekordní počet nových aut na LPG. Německo je na tom ještě o něco lépe, zde se registrovalo o 300 % LPG vozů více.

Kromě registrací nových aut roste také poptávka po přestavbách na spalování propan-butanu. Nová auta nenabízejí velkou nabídku modelů, u ojetých vozů se dá s modely vhodnými na přestavbu takřka kouzlit.

Loňské statistiky uvádí, že na českých silnicích přibylo téměř 7 000 aut, které mohou jezdit i na LPG. Jednu třetinu z tohoto čísla tvoří nové automobily, zbytek jsou dodatečné přestavby. Výrazný zájem o LPG pokračuje i letos. Což se děje také kvůli extrémnímu zdražení běžných fosilních paliv. A není se čemu divit, na rozdíl od CNG si LPG drží roky svou cenovou výhodu. Běžně se tak na čerpacích stanicích prodává LPG za 20 korun.

Jen za první tři měsíce se registrovalo nově 1021 nových LPG vozidel, což je za stejné období vloni téměř trojnásobek. Přestaveb se uskutečnilo zhruba 1600. Lze tedy očekávat, že současným tempem do konce roku proběhne ještě přibližně 6 000 přestaveb a lidé si koupit asi 4 000 nových aut.

Není to ale jen Česko, kde se zvyšuje obliba aut na LPG. Výrazný růst eviduje také Evropské sdružení výrobců automobilů v rámci celé Evropské unie. Nejvíce se těší tato auta oblibě v Německu, Francii a Španělsku. Oproti tomu vozy na CNG jsou spíše v propadu.

Zdroj info: Česká asociace LPG.
Zdroj médií: Dacia.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články