PRÁCE 🧰

Počet nabíječek v Česku raketově roste

2. 3. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Elektromobilita

Ke konci roku 2021 bylo evidováno 944 nabíjecích stanic pro elektromobily. Za poslední dva roky jich raketově přibylo přes 600. Reálně ale může být dobíječek v Česku mnohem víc.

Několik dalších dobíjecích stanic je v současné době ve výstavbě. Například E.ON aktuálně pracuje na výstavbě 90 stanic. Ačkoli počet dobíjecích stanic roste, v evropském srovnání Česko z hlediska počtu registrací nových elektromobilů stále zaostává. I tak je ale během posledních dvou let znát nárůst v počtu nově registrovaných plug-in hybridů i elektroaut.

Největší podíl nabíječek obstarává síť ČEZ - ke konci roku vlastní 379 dobíjecích stanic. Druhá v pořadí je Pražská energetika, která má 143 stanic a E.ON eviduje 102 dobíječek. To jsou ale údaje k loňskému roku. Předpokládá se, že v současné době se čísla všech výše zmíněných poskytovatelů zvedla.

Majitelům elektromobilů může usnadnit dobíjení univerzální Energokarta, která je akceptovaná právě u nabíjecích stanic tří největších provozovatelů a současně v síti SMATRICS v Rakousku, EnBW v Německu a Ionity v celé Evropě. Toto řešení nabízí kromě cenového zvýhodnění pohodlnější způsob placení bez zbytečné administrativy. Řidič s sebou nemusí vozit několik různých čipů pro dobíjení elektromobilů u různých provozovatelů.

Zdroj info: Axigon.
Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články