PRÁCE 🧰

Pneumatiky Bridgestone, vše o značce a kde koupit

29. 9. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Jakou značku pneumatik Rádce motoristy

Značka Bridgestone je symbolem japonské kvality a preciznosti při výrobě pneumatik. To dokazuje, kromě řady spokojených klientů, například i dlouhotrvající spolupráce s Formulí 1.

Souhrnné informace o značce

Založení firmy Bridgestone

Firma Bridgestone byla založena v roce 1931 japonským obchodníkem Shojiro Ishibashi. Nicméně v počátku své existence se nezabývala obouváním aut, ale lidí. Než se společnost pustila do produkce pneumatik, vyráběla tradiční japonské ponožky tabi.

Zakladatel firmy ale viděl v automobilovém průmyslu budoucnost a proto změnit její zaměření. Tím se Bridgestone stal první japonskou firmou vyrábějící pneumatiky. Od počátku své existence využívala Bridgestone Tire Company pro výrobu pouze japonské technologie. Kvůli tomu musela zpočátku překonat různá omezení, ale kvalita produktů postupně rostla a firma se rozrůstala nejen v mateřské zemi, ale i v zahraničí.

Poválečný vývoj

V průběhu druhé světové války se společnost Bridgestone zaměřovala na válečnou produkci. V průběhu války byla jedna z továren zničena, po jejím skončení ale došlo k obnovení a dalšímu nárůstu výroby. 

V poválečném období docházelo k dalším expanzím, mimo jiné byla založena i centrála v USA pod názvem Bridgestone Tire Company of America. Nové továrny byly postaveny i na Tchajwanu, v Austrálii, Indonésii nebo Íránu.

V roce 1979 došlo k úmrtí zakladatele společnosti Shojiro Ishibashi.

Novodobá historie

V roce 1988 došlo k akvizici firmy Firestone. Tím se pro Bridgestone otevřely dveře do dalších zemí a mohlo docházet k dalším expanzím.

V roce 1997 se společnost stala dodavatelem pneumatik pro závody Formule 1. Tato spolupráce trvala 15 let.

Nabídka pneu podle období

Jak dopadly pneumatiky Bridgestone v testech

Pneumatiky Bridgestone se často objevují v testech. A často se také v hodnocení objevují na prvních místech. 

V testu letních pneumatik německé společnosti Autozeitung v roce 2020 se v rozměru 225/50 R17 model Bridgestone Turanza T005 umístil na druhém místě. Vynikaly především na suché vozovce, kde excelovaly v přilnavosti k silnici a také v délce brzdné dráhy. 

Na druhém místě se v tomto testu umístily pneumatiky Bridgestone Turanza T005 i v kategorii 235/55 R17. Opět vykazovaly výbornou přilnavost k vozovce a nízkou hlučnost. Skvělé vlastnosti předvedly i na mokré vozovce. 

V testu letních pneumatiky redakce ADAC pro rok 2021 se pneumatiky Bridgestone Turanza T005 umístily na třetím místě v kategorii 205/55 R16. Vykazovaly skvělé jízdní vlastnosti i v extrémních teplotách. 

Pneumatiky Bridgestone s dopravou zdarma

Redakce ADAC provedla i test zimních pneumatik pro rok 2020. Tam pneumatiky Bridgestone Blizzak LM-005 kralovaly rovnou ve dvou rozměrech - 205/55 R16 a 225/50 R17. Na druhém místě pak skončily v kategorii 245/45 R18. 

To, že Bridgestone umí vyrobit i kvalitní celoroční pneumatiky dokázal test časopisu Autobild. V něm se pneumatiky Bridgestone Weather Control A005 umístily na prvním místě v rozměru 225/45 R17.

Přednosti pneumatik Bridgestone

  • Kvalita zpracování
  • Světově rozšířená značka

Nevýhody pneu Bridgestone

  • Vyšší pořizovací cena

Zajímavosti o firmě Bridgestone

Společnost Bridgestone je partnerem olympijských her v Tokiu. Jako jediná z partnerských firem má sídlo přímo v japonském hlavním městě, proto se podílí na přípravách i průběhu her. Bridgestone poskytuje vybavení pro všechny flotilové vozy a připravuje i zabezpečení proti zemětřesení. Kromě toho podporuje i samotné sportovce.

Modely pneumatik Bridgestone

Společnost Bridgestone vyrábí několik řad pneumatik pro různá použití. Pojďme se na jednotlivé modely podívat:

  • Turanza - letní cestovní pneumatiky
  • Blizzak - zimní pneumatiky
  • Weather Control - prémiové celoroční pneumatiky
  • Potenza - výkonné letní pneumatiky
  • Dueler - silniční i terénní pneumatiky
  • Ecopia - úsporné letní pneumatiky
  • Duravis - pneumatiky pro dodávky
  • General Use - univerzální pneumatiky

Videa o značce Bridgestone

Zdroj médií: bridgestone.

Podobné články